magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Krádeže elektriny spôsobujú VSE ročne škody za 0,5 mld. Sk.
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 16 2008 - 10:29 GMT
Škody za približne 0,5 miliardy Sk (15,5 milióna eur) spôsobia ročne Východoslovenskej energetike (VSE), a. s., Košice neoprávnené odbery elektriny. Aj keď distributér so stratami v 20.000-kilometrovej distribučnej sieti ráta, neoprávnené odbery predstavujú z celkových strát až tretinu, uviedla hovorkyňa VSE Andrea Danihelová.

Ukradnutou elektrinou by len za minulý rok VSE dokázala pokryť ročnú spotrebu 50.000 domácností. Straty sa nevyhnutne premietajú do vyššej ceny elektriny a skladajú sa na nich platiaci odberatelia. Špecifikom východného Slovenska je v tejto súvislosti približne 400 osád so sociálne slabým obyvateľstvom. Pribúdajú však aj nelegálne odbery v podnikateľskej sfére, kde sú škody oveľa vyššie ako v individuálnych odberoch. V jednom prípade to bolo až 5 miliónov Sk (154.846 eur).
Pri vlaňajších približne 5000 kontrolách našli energetici 10 % neoprávnených odberov elektriny. Pri kontrolách asistuje zvyčajne polícia. Odhalené prípady končia obvykle u policajných vyšetrovateľov a zlodejov elektriny stíhajú za krádež. V tomto roku bude vo VSE o 2500 viac kontrol, dodala Danihelová.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]