magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Začal sa 12. ročník prieskumu odmeňovania vo firmách.
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 17 2008 - 16:28 GMT
Pomoc firemným manažérom - personalistom pri nastavení spravodlivého a konkurencieschopného odmeňovania je cieľom prieskumu, ktorý už 12. raz rozbieha na Slovensku medzinárodná spoločnosť Hay Group. Na úvodnom seminári v Košiciach sa dnes zúčastnilo 30 personálnych manažérov, vrátane U.S. Steel Košice, T-Systems Košice, Tatravagónka Poprad, Chemosvit Svit a ďalších významných firiem regiónu.

Vlani sa do prieskumu zapojilo 245 firiem a v tomto roku ich očakávajú viac, informovala Zoja Hollá z Hay Group. Výsledky budú prezentovať v septembri.
Minuloročný prieskum podľa Hollej ukázal, že najpálčivejšou otázkou bola problematika udržania a získavania nových pracovníkov, ktorá sa prejavuje v širšom spektre, teda nielen v určitých špecifických profesiách. Prekvapilo tiež zistenie rozdielu v hodnote poskytovania benefitov manažérom a manuálnym pracovníkom. Hay Group používa špecifickú metodológiu na meranie hodnoty poskytovaných zamestnaneckých výhod. Kým u manuálnych pracovníkov a manažérov bol v základnej mzde 10-násobný rozdiel, pri variabilnej zložke išlo už o 17-násobok a pri benefitoch bol tento rozdiel mnohonásobne väčší. Benefity teda začali zohrávať pri odmeňovaní dôležitú úlohu, spresnila Hollá.
Prieskum odmeňovania robí Hay Group raz ročne. Výsledky slúžia jednak novým investorom ako profesionálny nástroj na nastavenie efektívnej výšky odmien pri rozbiehaní investičných projektov na Slovensku, najmä v súčasnosti najžiadanejších odvetviach ako je automobilový a elektrotechnický sektor. Zároveň sú zdrojom informácií pre etablované spoločnosti, ktoré chcú obstáť v konkurenčnom boji o kvalitného zamestnanca.
Hay Group je medzinárodná spoločnosť zameraná na poradenstvo v oblasti riadenia firiem a tiež na mapovanie trhov odmeňovania. Vznikla v roku 1943 vo Philadelphii v USA. Odvtedy sa rozširuje po celom svete a dnes pôsobí v 88 kanceláriách v 47 krajinách sveta. Na Slovensku pôsobí spoločnosť od roku 1997. Za toto obdobie spracovala 587.000 údajov o mzdách a participovala pri nastavení odmeňovacích štruktúr v najvýznamnejších podnikoch Slovenska.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]