magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

U Slovákov klesá záujem o prácu v zahraničí.
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 22 2008 - 09:50 GMT
Záujem o prácu v zahraničí v posledných dvoch rokoch klesá. Kým v rokoch 2004 až 2006 tento záujem rástol, v poslednom období chce v zahraničí pracovať len 15 percent ľudí. To je o 5 percent menej ako v roku 2006, kedy bol zaznamenaný najväčší záujem o prácu v zahraničí. Tieto a ďalšie zaujímavé zistenia prináša pracovný portál Profesia.sk na základe údajov z databázy životopisov a pracovných ponúk.

U Slovákov najviac poklesol záujem o prácu vo Veľkej Británii. Za posledné dva roky sa znížil ich záujem o polovicu a momentálne chcú pracovať v tejto krajine len 4 percentá ľudí. Mierny pokles bol zaznamenaný v záujme o prácu v Českej republike, Írsku USA, Nemecku a Rakúsku. Naopak, v posledných dvoch rokoch stúpa záujem o prácu v Holandsku a Švajčiarsku.

Ponuka práce v zahraničí klesala v uplynulých rokoch oveľa výraznejšie ako záujem o prácu. Od roku 2006 sa znížil podiel pracovných ponúk do zahraničia o 7 percent a v súčasnosti tvoria tieto ponuky 11 percent z celkového počtu ponúk.

Podľa slov Dalibora Jakuša, riaditeľa spoločnosti Profesia, medzi najčastejšie dôvody klesajúceho záujmu o prácu v zahraničí patrí prebytok cudzincov hľadajúcich si prácu v daných krajinách, menej atraktívne príjmy spôsobené silnejúcou slovenskou korunou, klesajúca nezamestnanosť a rast platov na Slovensku z dôvodu nedostatku pracovnej sily.

Najväčší záujem o prácu v zahraničí majú ľudia so stredoškolským vzdelaním s maturitou (41%), vysokoškolským vzdelaním II. stupňa (27%) a stredoškolským vzdelaním bez maturity (12%). Priemerný vek je 28 rokov u mužov a 25 rokov u žien. Vo väčšine krajín je záujem najmä o prácu brigádnika, administratívneho pracovníka a čašníka. Výnimkou je Česká republika, kde si hľadajú prácu najmä ľudia s vysokoškolským vzdelaním, keďže české spoločnosti akceptujú Slovákov ako kvalifikovaných a spoľahlivých zamestnancov.

zdroj: www.profesia.sk   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]