magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Premiér Fico rokoval s vrcholovým manažmentom U.S.Steel, RWE a VSE.
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 28 2008 - 09:44 GMT
Predseda vlády SR Robert Fice sa včera počas pracovného výjazdu v Košiciach spolu s ministrom hospodárstva SR ¼ubomírom Jahnátkom stretol s novým prezidentom hutníckej spoločnosti U.S. Steel (USSK) Georgeom Babcockom, s ktorým rokovali o aktuálnom pôsobení firmy a jej cieľoch do budúcna.

"Nie je žiadne tajomstvo, že USSK má záujem vybudovať vlastný energetický zdroj. Hovorili sme o tom, či pôjde o výslovne súkromnú záležitosť, alebo či bude do toho vstupovať štát," informoval premiér po stretnutí. Ako spresnil, v žiadnom prípade však nepôjde o investičné stimuly zo strany štátu.
Na stretnutí sa obe strany dotkli aj pripravovanej novej legislatívy v prevádzke na komunikáciách. Tá má totiž priniesť isté obmedzenia v nákladnej doprave na cestách počas piatkov. "USSK táto otázka zaujíma, pretože má svoj harmonogram v dodávkach a expedícii tovarov," uviedol Fico. V rozhovore s Babcockom sa premiér zaujímal aj o to, ako bude firma informovať zamestnancov o výhodách a nevýhodách zavedenia spoločnej európskej meny.
Za ostatné dva roky vyrobila košická USSK 5 miliónov metrických ton ocele, čím obsadila približne 5 % európskeho oceliarenského trhu. Materská korporácia U.S. Steel sa zaviazala pri príchode do Košíc pred siedmimi rokmi preinvestovať počas 10 rokov 700 miliónov USD. Záväzok splnila už v roku 2006 a podľa manažmentu v ďalších rokoch budú rasť investície podobným tempom ako doteraz.
Na pôde Východoslovenskej energetiky (VSE), a.s. Košice sa premiér a minister hospodárstva stretli s predstaviteľmi energetického nemeckého koncernu RWE, ktorý vstúpil do VSE ako strategický investor v roku 2003.
"Ako dobre viete, vláda SR dlhodobo hovorí o potrebe energetickej bezpečnosti Slovenska, ktorá sa stratila vďaka zlým rozhodnutiam predchádzajúcej vlády. Takže berte toto naše stretnutie ako jeden z krokov, ako sa postupne k energetickej bezpečnosti štátu vrátiť," zhodnotil rokovanie Fico. Informoval, že zástupcovia RWE a VSE majú záujem byť v energetike na území Slovenska aktívnejší.
"Načrtli sme spolu s ministrom Jahnátkom priority vlády SR vyplývajúce z energetickej koncepcie a vypočuli sme si návrhy, ako sa RWE a VSE chce ďalej zapojiť do energetických projektov na Slovensku," povedal premiér. Podrobnosti neuviedol s tým, že rokovania budú pokračovať.
VSE je energetická spoločnosť, ktorá poskytuje komplexné služby spojené s odberom elektriny. Od roku 2003 je súčasťou nemeckého koncernu RWE, jednej z vedúcich energetických spoločností v Európe. Dodáva elektrinu viac ako 500.000 zákazníkom – domácnostiam, firmám a organizáciám. Vlani predala viac ako 3 890 GWh elektriny. Priemerný počet zamestnancov je 1604.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]