magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Hodnoteniu 100 dní v Schengene venovali prvý kongres V4.
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 30 2008 - 10:04 GMT
Bilancii prvých 100 dní v schengenskom priestore je venovaný dvojdňový, prvý svojho druhu medzinárodný kongres vyšehradskej štvorky Komunalfórum, ktorý sa začal včera v Košiciach. Podľa splnomocnenca vlády pre Schengen a štátneho tajomníka MV SR Jozefa Bučeka pozitíva sú obrovské. "Po tých 100 dňoch môžem hodnotiť Schengen ako veľký prínos pre občanov SR, ktorí môžu slobodne cestovať bez toho, aby sa zamýšľali, či sú v Maďarsku, Poľsku, Česku či Rakúsku," uviedol Buček. Vyskytujú sa však aj problémy, hlavne v prevádzačstve na ukrajinsko-slovenskej hranici, ale vďaka dobrej práci hraničnej a cudzineckej polície sa ich podľa Bučeka darí eliminovať.

Splnomocnenec pre Schengen ďalej pripomenul, že pripravuje sa aj novela novely colného zákona, ktorá podľa občanov diskriminovala obyvateľov prihraničného pásma. Zmeniť by sa to malo poslaneckým návrhom zákona do konca roka. Štátny tajomník ďalej informoval, že v štádiu riešenia je aj malý pohraničný styk s Ukrajinou v okruhu 50 kilometrov od hranice, ktorého zásady ešte musí schváliť Európska únia.
Buček pripomenul, že do prípravy Slovenska na Schengen bolo vrátane prostriedkov z EÚ investovaných 3,4 miliardy Sk (106,2 milióna eur). Efektívnosť opatrení potvrdil aj riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako. Podľa neho sa ukázali ako neopodstatnené obavy napríklad Rakúska zo zvýšenia kriminality v prihraničnej oblasti. "Kriminalita, naopak, poklesla a mierne poklesol aj tlak na zelenú hranicu," povedal Mako.
Vstup Slovenska do Schengenu významnejšie nepoznačil ani prácu Migračného úradu. Podľa jeho riaditeľa Bernarda Priecela je to vďaka kvalifikovanému výkonu policajnej ochrany hraníc na východe Slovenska. "Za 100 dní, odkedy platí náš schengenský systém, nedošlo k zvýšeniu počtu žiadateľov o azyl, naopak, výrazne poklesol," konštatoval Priecel. Informoval, že z MV SR sa podarilo získať prostriedky na spoločný evidenčný systém cudzineckej a hraničnej polície a migračného úradu.
Viac pragmaticky hodnotí 100 dní Schengenu miestna samospráva. Podľa Štefana Staška, primátora najvýchodnejšieho mesta schengenského priestoru Sobraniec, ako negatívum sa okrem iného ukazujú časté kontroly vo vnútrozemí, čo podľa neho odrádza turistov od toho, aby sa do regiónu opäť vrátili. Občania v pohraničí očakávajú, že parlament zmení colný zákon, ktorý ich voči ostatným občanom diskriminuje, dodal Staško.
Na prvé Komunalfórum prišlo vyše 100 účastníkov z krajín V4 a Ukrajiny a organizátori ním zakladajú tradíciu diskusných stretnutí stredouerópskych komunálnych a regionálnych politikov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]