magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

STM otvorilo na košickom letisku novú expozíciu cestnej dopravy.
@ Aktuálne -> Rôzne      May 02 2008 - 09:38 GMT
Novú stálu expozíciu Cestnej dopravy otvorilo včera košické Slovenské technické múzeum (STM) v spolupráci s Veterán klubom Cassovia v areáli svojho Múzea letectva na košickom letisku. Otvorenie bolo súčasťou 6. ročníka medzinárodného stretnutia historických vozidiel CASSOVIA RETRO 2008.

Po mnohoročnom úsilí vyvrcholila snaha oboch subjektov uchovať historicky vzácne exponáty motorových vozidiel. Podľa riaditeľa STM Eugena Labaniča spoločnými silami košických veteranistov a pochopením múzea, ktoré zrekonštruovalo priestory, ďalej ochotou majiteľov zapožičať svoje historické automobily a motocykle vznikol trvalý stánok – výstavná hala pre kolekciu vzácnych zrekonštruovaných veteránov.
Keďže väčšina exponátov je pojazdná a vozidlá sa zúčastňujú na historických jazdách a prehliadkach, expozícia bude variabilná s obmenou exponátov. Neskôr pribudne v areáli aj technické vybavenie dielne na rekonštrukciu automobilových veteránov, informoval Labanič.
Spresnil, že cestnú dopravu prezentuje zbierka dopravných prostriedkov s motorom i bez neho cez historické bicykle, motocykle, osobné a nákladné automobily. Návštevník nájde v expozícii vozidlá, ktoré charakterizujú najmä československú výrobu. Dobovú atmosféru dotvárajú exponáty zo zbierok STM.
V súčasnosti je vystavených 18 automobilov a šesť motocyklov, z nich zaujme najmä nákladná TATRA 12 z roku 1929, kultový TATRAPLÁN, priekopník motorizácie Československa SPARTAK /Škoda 440/. Z ďalších veteránov je to raritný CITROEN z roku 1939 a šesťvalcový CHEVROLET z roku 1940. Z motocyklov je zastúpená predvojnová ČZ JAWA i JAWA Minor Roadster a mnohé ďalšie vzácne exponáty.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]