magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

LS Pravé orechové prináša zbierku poviedok z východného Slovenska
@ Kultúra -> Literatúra      May 12 2008 - 14:09 GMT
Karpatská nadácia a Literárna spoločnosť (LS) Pravé orechové ukončili projekt, počas ktorého zozbierali 50 povestí a historických príbehov od najstarších obyvateľov vytypovaných obcí východoslovenského regiónu. Výber poviedok prináša kniha piatich spisovateľov - zberateľov Východné Slovensko: Päť v jednom.

"Hlavným kritériom bolo, aby zbierka zohľadnila národné, národnostné i etnické zloženie obcí Rozhanovce, Malá Tàňa, Medzev, Miková a Rovné. Autori literárne spracovali po desať príbehov z rýdzo slovenských obcí, ale tiež z obcí s početnou maďarskou, rusínskou a nemeckou menšinou i rómskym etnikom," informoval jeden zo spoluautorov Slavomír Szabó z LS Pravé orechové.
Jednou z ďalších úlohou projektu, ktorý trval od mája minulého roka, bola záchrana historického fotografického fondu. "Celkovo sa podarilo zachrániť a zdigitalizovať 80 historických fotografií, ktoré sú uverejnené spolu s článkami na web stránke www.praveorechove.com," dodal Szabó.
Novú publikáciu uvedú na knižný trh za prítomnosti piatich krstných otcov originálnym spôsobom. "Každý z nich popraje knihe vo svojom rodnom jazyku. Budeme počuť slovenčinu, maďarčinu, nemčinu, rusínštinu a rómčinu. Kniha bude previazaná piatimi stuhami, ktoré budú jednotliví krstní otcovia postupne rozväzovať," prezradil inauguračný rituál v poradí štvrtej knihy LS Szabó. Krst sa uskutoční 13. mája vo verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach.
Projekt Zachráňme príbehy, aby sme nestratili svoju identitu pripravila LS Pravé orechové v spolupráci so Stredoeurópskou nadáciou v rámci programu Vážime si umenie a kultúru. LS Pravé orechové vznikla pod záštitou Košického samosprávneho kraja v roku 2001 ako občianske združenie spisovateľov. Na ich konte je približne 200 poviedok, zverejnených aj na internetovej stránke. Novým projektom LS je podobné mapovanie a pátranie po minulosti a príbehoch v Slanských vrchoch. Projekt, pri ktorom by chceli zozbierať 60 príbehov, 100 historických fotografií i 30 tradičných kuchárskych receptov by mal vyvrcholiť v marci budúceho roka.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]