magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výstavu Jeruzalem ako na dlani otvorili v košickej Teologickej fakulte.
@ Kultúra -> Výstavy      May 21 2008 - 10:37 GMT
Netradičné pohľady na staré biblické izraelské mesto Jeruzalem ponúka výstava izraelského fotografa a letca Dubi Tala, ktorú otvorili v priestoroch košickej Teologickej fakulty Katolíckej univerzity. Mestu ju poskytlo Veľvyslanectvo Izraela v Slovenskej republike a potrvá do 30. mája.

Druhé povolanie autora fotografií naznačuje, že pohľady na toto historické mesto nebudú také, na aké sme zvyknutí z ľudskej perspektívy. Snímky ponúkajú návštevníkovi starý i moderne sa rozvíjajúci Jeruzalem ako na dlani. Jednotlivé zábery sú doplnené komentárom, ktorý popisuje nielen polohu, ale i stručnú históriu mesta. Pozorný divák môže očami sledovať aj miesta, po ktorých pred dvoma tisíckami rokov kráčal Ježiš Kristus.
Ako naznačuje výstava, Izrael je strediskom viacerých vierovyznaní: židovského, moslimského, kresťanského či bahaia, čo sa odráža aj na rôznorodej architektúre svätýň. "Židia si vždy vážili vodu, preto sú naše synagógy stavané s kupolami, po ktorých stekala dažďová voda do podzemných rezervoárov," vysvetľuje rôznorodosť striech v Jeruzaleme košický rabín Jossi Steiner. Židia sa oddávna riadili prísnymi pravidlami pri stavbe budov. Základným predpísaným materiálom bol kameň. Paradoxom je, že v meste, ktoré len niekoľko metrov delí od púšte, nájdeme stromy a parky. "Každý jeden strom je pestovaný a zalievaný. Inak by v tomto podnebí a neúrodnej pôde neprežil," dodal Steiner.
Ïalšie fotografie zavedú návštevníka na mieste, kde sídli izraelský parlament – Knesset, ku Chrámu všetkých národov, do Židovskej a Ruskej štvrti, do mestskej časti Yamin Moshe či ku Kláštoru Kríža. Autor zachytil na fotografiách z roku 1992 aj sneh, ktorý je v týchto končinách skôr raritou ako pravidelnosťou.
Výstavu s nedávnym koncertom izraelského spevokolu Zimrat Haarec, ktorý bol 8. mája v Košiciach, uviedli pri príležitosti 60. výročia založenia štátu Izrael, ktorý si pripomenula aj židovská obec v Košiciach. Toto mesto bolo oddávna mestom stretu viacerých kultúr a náboženstiev. Židia tvorili do druhej svetovej vojny podstatnú časť jeho obyvateľstva, o čom svedčia architektonické pamiatky – synagógy a cintorín v historickej časti mesta.
Výstava je súčasťou podujatí ku kandidatúre Košíc na Európske hlavné mesto kultúry 2013.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]