magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Po prvý raz maturovali na Združenej strednej škole aj vizážistky.
@ Aktuálne -> Školstvo      May 22 2008 - 09:17 GMT
Z praktickej časti štvorročného študijného odboru kozmetička - vizážistka maturovali včera prvý raz žiačky Združenej strednej školy (ZSŠ) na Gemerskej ulici v Košiciach. V kozmetickej časti si mohli maturantky podľa vytiahnutej otázky prizvať živý model na ošetrenie pleti, rúk či nechtov, vrátane denného, večerného či divadelného líčenia. Pred maturitnou komisiou predviedli, čo sa naučili počas praxe v školskom kozmetickom salóne. Ak nemohol prísť ako model niekto z rodiny či mladšie spolužiačky, poslúžili aj upratovačky školy.

Vo vizážistickej časti mali maturantky opísať konkrétne historické obdobie s dobovou úpravou vlasov, odevu či rúk - od gotiky cez baroko a renesanciu až po súčasných tínedžerov a ich discoštýl. Medzi maturitnými otázkami boli aj známe tváre filmového a operného neba ako Marylin Monroe, Marlene Dietrichová či Carmen.
Ako uviedla pre TASR riaditeľka školy Ingrig Sedláková, skúška dospelosti bola v tomto odbore veľmi náročná a trvala šesť hodín. Žiačky museli dokázať, že sa vyznajú aj v kozmetických prípravkoch na ošetrenie pleti a používaní prístrojov, vrátane lasera.
S uplatnením kozmetičky - vizážistky nemajú problémy. Po maturite, ak sa nerozhodnú študovať na vysokej škole, sa uplatňujú okrem kozmetických salónov aj v divadle, filme a televízii, nezriedka začínajú s vlastným podnikaním.
ZSŠ, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, má v 15 učebných i študijných odboroch približne 800 žiakov. Vlani oslávila 40. výročie existencie a za tento čas prešla viacerými premenami. Začínala v roku 1967 ako Učňovská škola č. 3, pokračovala ako SOU služieb, ku ktorému sa neskôr pridala SPŠ odevná a Dievčenská odevná škola a súčasnú podobu má od roku 1997.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]