magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mladý Košičan natočil film o výstavbe Auparku.
@ Aktuálne -> Rôzne      May 23 2008 - 09:23 GMT
Výstavba Auparku v Košiciach podnietila 25-ročného Košičana, bakalára strihovej skladby, Juliána Bosáka k natočeniu filmu. Aupark na Námestí osloboditeľov? premietli prvýkrát včera vo filmovom klube Cinefil v Košiciach.

Bosák sa témou výstavby Auparku začal zaoberať v septembri 2006. "Tento komerčný obchodný dom poznám z Bratislavy, kde som študoval. Prišlo mi to ako zaujímavá téma na film, ktorá hovorí aj o našej dobe a aj samého ma zaujímalo, ako tento nápad vznikol, ako sa o tom rozhodlo, čo na to hovoria ľudia, odborníci, zainteresovaní, obyvatelia," povedal TASR o prvotnom impulze k natočeniu filmu, ktorý vznikal priebežne od jesene 2006 do jari 2008.
Autor filmu vytvoril internetovú stránku www.namestie.info, kde zhromažďoval články a materiály o tejto téme. "Pomaly som zisťoval, kto sa o tému zaujíma, kto sú zainteresovaní, a snažil som sa dostať ich pred kameru a pýtať sa ich na ďalšie detaily. Tak som získaval materiál a kryštalizovala sa moja predstava výsledného filmu. Snažil som sa pristupovať k filmu nezaujato, to čo vzniklo, je prirodzený výsledok, ktorý je teda aj mojím pohľadom, ktorý za tú dobu vznikol," dodal Bosák.
Predstavitelia mesta a samotný investor ešte film nevideli. "Pred kameru som dostal zástupcov oboch strán. Jediný, koho sa mi nepodarilo dostať pred kameru, bol bývalý primátor Zdenko Trebuľa. Až ku koncu, keď bolo možno už viac cítiť aj môj postoj k tejto téme, sa ku mne obrátil chrbtom aj zástupca developera, keď ma vyviedol z kontrolnej prehliadky prác na Námestí osloboditeľov," popísal Bosák niektoré úskalia pri natáčaní filmu.
Mesto podľa slov autora neprejavilo záujem o zhliadnutie filmu. "Uvidíme, či príde niekto na premietanie, poslal som všetkým poslancom pozvánku, aj hovorkyni primátora," uviedol bakalár filmového strihu na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave, ktorý má za sebou niekoľko krátkych filmov a dva dlhšie.
Film Aupark na námestí osloboditeľov? dáva podľa Bosáka priestor názorom za aj proti, občanom, odborníkom, laikom, zainteresovaným a medzi tým sa objavia aj krátke metaforické obrazy. Film je bez zvukového komentára, je vyskladaný len z výpovedí a obrazu.
S výstavbou Auparku na Námestí Osloboditeľov v Košiciach by sa malo začať koncom tohto roka. Predpokladaný termín ukončenia prác je naplánovaný na rok 2010.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]