magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Štefan Filep: Výber z tvorby
@ Kultúra -> Výstavy      Oct 23 2002 - 08:59 GMT
15. 10. - 8. 12. 2002

Múzeum Vojtecha Löfflera

Maliarska tvorba Štefana Filepa je úzko spojená s témou ľudského bytia. Človek je aj leomotívom tejto aktuálnej prezentácie v Múzeu Vojtecha Löfflera. Táto komorná výstava sa snaží sústrediť návštevníkovu pozornosť na autorovu tvorbu deväťdesiatych rokoch minulého storočia, ktorá je poznamenaná autorovou reflexiou na negatívne javy vo svete okolo nás.


Autor citlivo vníma človeka ako zdroj neustálej inšpirácie, transformovanej do expresívne podanej maľby. Disponuje veľkým intelektuálnym zázemím, čo mu dovoľuje vnímať a pozorovať súvislosti ľudského bytia.

Zachycuje tvrdú realitu založenú na poznaní nadčasových filozofických odkazov, kde uprednostňuje filozofický motív. Narába s klasickým motívom komornej maľby, neovplyvnenej súčasným tlakom rôznych výtvarných tendencií a pracuje osamelo, čím napåňa odkaz sofisticky založeného umelca.

Filep naplno rozvíja schopnosť vytvoriť svojimi obrazmi často až mystickú atmosféru umocnenú expresívnou farebnosťou. Tematicky sa pohybuje v priestore vlastných symbolických motívov ovplyvnených reakciou reakciou na konkrétne spoločenské javy. Nevyhýba sa ani klasickým symbolom súvisiacim s otázkami morálnych a etických princípov, pretavených do emotívne silných maliarskych kompozícií.

Dáva prednosť obsahu, interpretuje a odovzdáva duševné pochody cez farbu a tvar.

Štefan Filep sa narodil 10. novembra 1954 v Poľanoch v okrese Trebišov. Študoval na VŠVU v Bratislave v ateliéri komeornej maľby docenta F. Stoklasu. Žije a tvorí v Košiciach.

Peter Tajkov – kurátor výstavy   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]