magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

EUROPEŇAŽENKA: Divadlo Romathan priblíži Rómom euro predstavením Eurofestival
@ Kultúra -> Divadlo      Jun 05 2008 - 10:15 GMT
(TASR) - Predstavením Eurofestival priblíži rómskej komunite zábavnou a humornou formou problematiku prechodu na euro jediné profesionálne rómske divadlo na Slovensku - košický Romathan.
S iniciatívou prišla Národná banka Slovenska (NBS), ktorá poskytla divadlu finančný grant. Podľa riaditeľa Romathanu Karla Adama ide o unikátny projekt v Európe. Podobný spôsob informovanosti o eure medzi Rómami totiž doteraz nevyužila žiadna krajina vstupujúca do eurozóny.

Romathan už projekt pripravil a šnúru 40 predstanvení začne v polovici júla po tom, čo bude známy konverzný kurz. Adam dnes pre TASR spresnil, že pri realizácii vychádzalo divadlo z doterajšieho repertoáru - komédie Prešibaná rodinka. Tá približuje osudy rómskej rodiny a jej skúsenosti s eurom počas jej pobytu v Írsku. "Upravili sme scénky z tejto hry, aby sme Rómom priblížili prechod slovenskej koruny na euro. S programom vystúpime v lokalitách, kde je najväčšia koncentrácia Rómov. Počas 40 vstúpení navštívime najmä rómskej osady na východnom, strednom ale aj západnom Slovensku," uviedol Adam.

Program v réžii Mariána Baloga v rómčine i slovenčine trvá hodinu a predstavia sa v ňom všetky zložky Romathanu - dramatická, hudobná, spevácka i tanečná sekcia. Podľa dramaturga programu Milana Godlu sa diváci určite nebudú nudiť a zároveň získajú základné informácie o euromene, jej hodnote, prepočítavaní na slovenské koruny, o platbách a zmenách, ktoré euro prinesie do ich života.

Prvú etapu predstavení začína Romathan 14. júla v mestečku Medzev v okrese Košice-okolie. Rómski umelci priblížia euro aj Rómom vo Vtáčkovciach, Kecerovciach, Jarovniciach, Lučenci, Detve, Žarnovici, Fiľakove a ďalších mestách a obciach. Na každé predstavenie prispela NBS v priemere sumou 30.000 Sk (988,70 eura).
(1 EUR = 30,343 SKK)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]