magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Víkendové potulky mestom patrili tentoraz Sándorovi Máraimu
@ Kultúra -> Literatúra      Jun 09 2008 - 08:04 GMT
(TASR) - Spisovateľ Sándor Márai (1900 - 1989) a Košice jeho čias bol témou Potuliek mestom, ktoré organizuje každý prvý víkend v mesiaci Mestské informačné centrum.

Svetoznámy spisovateľ sa narodil v Košiciach, v dome, ktorý už nestojí. Na jeho mieste je obchodný dom Dargov. Časť tínedžerských rokov prežil na Mäsiarskej ulici 35. Na strednú školu chodil u premonštrátov v Košiciach, neskôr v Prešove i Budapešti. Vysokú školu v Budapešti nedokončil, ale chodil stále ďalej - do Prahy, Frankfurtu, Berlína, Paríža a skončil až v Amerike. Do Košíc sa ako plnoletý vracal len na prázdniny. Okrem rodnej maďarčiny rozprával aj po nemecky a francúzsky. Po Mníchovskej dohode prišiel do Košíc ešte raz, avšak iba na tri dni.
Po vojne emigroval. V emigrácii žil 40 rokov až do svojej dobrovoľnej smrti. Okupovanie Maďarska sovietskymi vojakmi ho nahnevalo tak, že zakázal uverejňovať svoje knihy a divadelné hry v maďarčine, pokiaľ sa sovietske vojská nevrátia tam, odkiaľ prišli. Preto o ňom mnohí na Slovensku ani nepočuli. Naproti tomu v zahraničí je jeho dielo stále známejšie.

Pred desiatimi rokmi, počas osláv Dňa mesta Košice prišiel zviditeľniť Máraiho do rodiska jeho synovec, doktor János Jáky z Budapešti. Vtedy otvorili v dome jeho detstva pamätnú izbu spisovateľa, ktorého knihy preložili do viac ako 40 jazykov.

Účastníci potuliek s podtitulom Sándor Márai a (jeho) Košice, majú možnosť kúpiť si aj najnovšiu knihu o spisovateľovi, ktorú vydalo mesto. V nedeľu a pondelok (8. a 9. júna) podvečer o 18.30 hod. sa bude premietať v Máraiho štúdiu na Timonovej ulici maďarský film o jeho živote v emigrácii s anglickými titulkami a slovenským čítaným prekladom.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]