magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS SR: Prijal na ďalšie konanie novelu zákona o vysokých školách
@ Aktuálne -> Školstvo      Jun 19 2008 - 08:39 GMT
(TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR prijal na ďalšie konanie návrh skupiny poslancov Národnej rady SR na posúdenie súladu novely zákona o vysokých školách z roku 2007 s Ústavou SR. Na neverejnom rokovaní o tom dnes rozhodlo plénum ÚS pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej. Plénum rozhodlo o nepozastavení účinnosti napadnutých uznesení zákona.

Skupina 38 poslancov Národnej rady SR napadla novelu, ktorá zavádza povinnú prax pre študentov zdravotníckych odborov a školné za prekročenie štandardnej dåžky štúdia i za súbežné štúdium dvoch a viacerých študijných programov. Podľa poslancov sú navrhované uznesenia právne nejednoznačné a diskriminačné. Obmedzujú právo na štúdium, nejasne vymedzujú, ktoré študijné odbory sú zdravotnícke, a neurčujú presné podmienky povinnej odbornej praxe. Zavedenie školného za prekročenie štandardnej dåžky štúdia a súbežné štúdium viacerých odborov považujú navrhovatelia pre skupinu študentov, ktorí začali študovať pred 1. septembrom 2007, za retroaktívne a diskriminačné. Skupina poslancov preto žiadala ÚS ešte pred rozhodnutím o pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení novely vysokoškolského zákona.

TASR informoval hovorca ÚS Jozef Skybjak.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]