magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Príroda Slanských vrchov
@ Kultúra -> Výstavy      Oct 24 2002 - 10:22 GMT
16. 10. – 30. 10. 2002

Východoslovenské múzeum, Hviezdoslavova 3


Východoslovenské múzeum v Košiciach verejnosti predstavuje výstavu, kde sú obrazovými dokumentmi a textovou časťou prezentované Slanské vrchy a ich prírodovedné hodnoty. Návštevníkom približuje minerály a drahé kamene, paleontologický materiál, zoológiu stavovcov i bezstavovcov.


Výstava je otvorená v rámci činnosti Mineralogického klubu a Prírodovedného klubu.


Slanské vrchy sú posledným článkom z reťaze západokarpatského sopečného oblúka a majú v regióne východného Slovenska dominantné postavenie. Hlavná vulkanická činnosť v Slanských vrchoch podmienila vznik a vývoj andezitového vulkanizmu. Produkty vulkanizmu tvoria vulkány a stratovulkány.


Severná časť Slanských vrchov patrí medzi najstarší a najznámejší rudný revír na východnom Slovensku, známy ťažbou farebných kovov, ortuti a opálu.

Najstaršie a najrozsiahlejšie bolo baníctvo opálu v okolí dnešnej osady Dubník. Jeho počiatky siahajú až do stredoveku, ale existujú aj dohady, že dubnický opál poznali už starí Rimania.

Najzreteľnejším prejavom ťažby v banských regiónoch sú pozostatky starých banských háld, ktoré predstavujú skládky dobývaných rúd, rozdrvených hornín, chemických látok používaných pri ťažbe. Mnohokrát kopírujú priebeh východov rudných žíl. Sú to elementy krajiny so svojskými špecifikami, ktoré predstavujú zvyšky minulých aktivít človeka.

Súčasný stav vegetačného krytu je značne odlišný od prirodzeného, rekonštruovaného stavu. Severojužný smer Slanských vrchov a bezprostredný kontakt s panónskou oblasťou z východnej južnej i západnej strany v značnej miere ovplyvňuje vegetačný vegetačný kryt územia a umožnil tak na príhodných teplomilných stanovištiach migráciu xerotermnej flóry.

Živočíšstvo Slanských vrchov v podstate zapadá do celkových pomerov územia. Sú tu zastúpené zoocenózy charakteristické pre montánne pásmo Slanských vrchov a taktiež listnatých lesov a lúk. Zastúpenie tu majú aj živočíšne skupiny umelo vytvorených biotopov (haldy).

V rámci prezentovaného regiónu je významná aj sieť chránených maloplošných území a výskyt zákonom chránených rastlinných a živočíšnych druhov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]