magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ihnát uspel v spore s U.S.Steel o spolupôvodcovstvo k úžitkovému vzoru
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 25 2008 - 17:56 GMT
(TASR) - Bývalý zamestnanec košickej hutníckej spoločnosti U.S.Steel Miloš Ihnát uspel dnes pred Okresným súdom Košice II v spore so žalovaným v prvom rade U.S.Steel a žalovaným v druhom rade súkromným podnikateľom L.G. o spolupôvodcovstvo k úžitkovému vzoru zariadenia na zastrešenie vysokostenných nákladných vozňov na širokorozchodnej trati.

"Počkáme si na rozsudok v písomnej podobe, ktorý bude obsahovať odôvodnenie a po preštudovaní sa rozhodneme, aké kroky podnikneme," uviedol pre TASR hovorca U.S.Steel Ján Bača.

"Americká hutnícka spoločnosť U.S.Steel hrubým spôsobom zasiahla do mojich práv k úžitkovému vzoru, čo bude mať pokračovanie nielen v občiansko-právnom konaní, ale aj v trestnom," vyjadril sa Ihnát. Na svoje pôvodné pracovné zaradenie na odbore dopravy sa mieni vrátiť.

Úžitkový vzor vznikol pôvodne ako zlepšovací návrh pri zamedzovaní vysokým škodám počas prepravy hutníckych výrobkov z Košíc na východný trh a prvý raz ho firma použila v júni 2003. Spoluriešiteľ však pred súdom tvrdil, že Ihnát sa na ňom nepodieľal. Jediným majiteľom úžitkového vzoru, zaregistrovaným na Úrade priemyslového vlastníctva v Banskej Bystrici, je zatiaľ U.S.Steel. Ak dnešný rozsudok nadobudne právoplatnosť, hutnícka spoločnosť ho nebude môcť využívať bez súhlasu Ihnáta. Ten sa pre TASR vyjadril, že zvažuje podanie žaloby na americké súdy na korporáciu U.S.Steel a chce sa domáhať aj svojich finančných práv z využívania úžitkového vzoru.

Rozsudok bude mať vplyv aj na ukončenie ďalšieho pracovno-právneho sporu Ihnáta so spoločnosťou U.S.Steel Košice. Vedenie mu totiž dalo v roku 2003 výpoveď za "závažné porušenie pracovnej disciplíny a uvádzanie do omylu", keď tvrdil, že je spolupôvodcom riešenia. Na prvostupňovom súde Ihnát pracovno-právny spor vyhral, ale odporca sa odvolal na Krajský súd v Košiciach. Za prieťahy v súdnom konaní v tejto veci priznal Ústavný súd SR Ihnátovi finančné zadosťučinenie 30.000 Sk (988,79 eura). Podanie k tomuto sporu zaslal Ihnát aj na Medzinárodný súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Na súde sa Ihnát najprv zastupoval sám, napokon si vzal za advokáta experta na patentové právo. Pred súdom predložil 272 listinných dôkazov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]