magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Najvyšší súd porušil práva Mustafu L., keď pripustil jeho vydanie...
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 26 2008 - 13:17 GMT
TASR) - Najvyšší súd (NS) SR svojím rozhodnutím z 22. januára, ktorým pripustil vydanie alžírskeho občana Mustafu L., podozrivého z terorizmu a zadržiavaného na Slovensku, na stíhanie do jeho vlasti, porušil jeho ľudské práva. Vyplýva to z dnešného nálezu Ústavného súdu SR, ktorý prijal a prerokoval jeho sťažnosť.

Mustafa L. v nej namietal porušenie základného práva nebyť mučený ani podrobovaný krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu, ktoré zaručuje Ústava SR a Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

ÚS SR vrátil vec na opätovné prerokovanie NS SR. Sťažovateľovi priznal náhradu trov konania.

Ako sa uvádza v odôvodnení nálezu, ÚS nerozhodoval o skutočnosti, či sťažovateľ má alebo nemá byť vydaný do dožiadajúcej krajiny, ale rozhodoval o koncepcii extradičného konania v kontexte ochrany ľudských práv.

"Podľa právneho názoru ÚS, ktorý vychádza z prednosti ústavy a medzinárodných zmlúv o ľudských právach pred zákonmi a nezastupiteľnej úlohy súdov chrániť ľudské slobody, sú už všeobecné súdy rozhodujúce o prípustnosti vydania povinné zohľadniť, či v dožadujúcej krajine budú dodržané kľúčové základné práva a slobody," uviedol k nálezu hovorca ÚS SR Jozef Skybjak.

Podľa právnej zástupkyne navrhovateľa Márie Kolíkovej je nález dobrým signálom pre Slovensko, že ÚS SR je efektívnym nástrojom ochrany ľudských práv, tak ako to uviedol v rozhodnutí, pri vydávaní osôb. Či už to súvisí, ako pripomenula, s azylovým konaním, alebo extradíciou, je veľmi dôležitý takzvaný ľudskoprávny kontext. To znamená, ak danej osobe môže hroziť mučenie, musí sa tým daný štát zaoberať a nemôže v takomto prípade osobu vydať do tejto krajiny.

"ÚS jasne povedal, že nemožno nechať aktuálne posudzovanie, či môže dôjsť k mučeniu, na výkonný orgán, na výkonnú zložku moci, ale musí sa tým zaoberať súd. Rovnako toto nemožno očakávať až od ÚS, mal sa tým zaoberať už všeobecný súd, jednak Krajský súd v Bratislave, jednak Najvyšší súd SR," dodala Kolíková.

Právna zástupkyňa Mustafu L. zároveň na pojednávaní doplnila spis o ďalšie listinné materiály potvrdzujúce okrem iného, že jej klientovi reálne hrozí po vydaní do Alžírska mučenie. Vyplýva to aj z aktuálnej Správy výboru pre mučenie pri OSN, do ktorej až po ôsmich rokoch zaslalo hodnotenie situácie vo svojej krajine aj Alžírsko.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]