magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Začal sa medzinárodný festival Cassovia Folkfest 2008
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 27 2008 - 09:06 GMT
(TASR) - Štyri zahraničné súbory pricestovali na košický folklórny festival Cassovia Folkfest 2008, ktorý je s vyše 1100 účinkujúcimi najväčším medzinárodným podujatím svojho druhu na východnom Slovensku.

Podujatie uchádzajúce sa o špeciálnu pečať kvality Rady Európy sa koná od 25. do 29 júna pod záštitou predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku.

Ako informovali dnes organizátori, najbližšie to mali zo zahraničia členovia folklórneho súboru Lučka zo Svatoboøic – Mistøína z južnej Moravy a poľský súbor z Univerzity Marie Curie Sklodowskej v Lubline. Z gréckeho hlavného mesta Atény dorazil súbor EL.KE.LA.M. Najdlhšie cestovali Gruzínci zo súboru Shavlego. Keďže víza dostali neskoro, štartovali z Tbilisi v pondelok 23. júna. Posledný súbor, ktorý by mal do metropoly východu ešte prísť, sú Diabli tanca – Romafest z rumunského Tirgu Mureš.

V areáli košického amfiteátra je už rozpracovaná drevená plastika Gajdoša, ktorú rezbár Stano Polek začal kresať v košických Mestských lesoch. Dokončovať ju bude počas festivalu pred zrakmi všetkých divákov a návštevníkov podujatia.

Festivalový hudobno-spevácky program ponúkol v stredu 25. júna večer okrem vystúpení spevákov a hudobníkov z hosťujúcich súborov aj premiéru nového CD nosiča ženskej speváckej skupiny a ľudovej hudby Železiar, ktorý má názov Rusnacka maňira. Krstnými rodičmi sa stali speváčka rusínskych piesní z Kyjova Anka Poráčová a operný spevák, ktorý začínal kedysi v Lúčnici, Jaroslav Dvorský.

V košickom amfiteátri dnes predpoludním na dvoch výchovných koncertoch okolo päťtisíc detí videlo ľudové umenie zahraničných súborov z Čiech, Poľska, Grécka a Gruzínska. Napriek horúčave tlieskali ukážkam starej kultúry poľskej šľachty v podobe parádnej mazurky či mužským odevom inšpirovaným napoleonskými vojnami i vynikajúcim gréckym tanečníkom.

V piatok 27. júna sa v divadelnej sále Jumbo centra v Košiciach v rámci festivalu stretne šestnásť folklórnych kolektívov na Celoštátnej súťažnej prehliadke tvorivých choreografií. V kategórii komorných choreografií a veľkých foriem budú súťažiť Vatra (Tlmače), Vranovčan (Vranov nad Topľou), Voľné zoskupenie interpretov (Košice), Raslavičan (Raslavice), Megyer (Veľký Meder), Hornád (Košice), Železiar (Košice), Rozsutec (Žilina), Detva (Detva), Zemplín (Michalovce), Trenčan (Trenčín), Váh (Liptovský Mikuláš), Furmani (Nitra), Urpín (Banská Bystrica), Technik (Bratislava), Verešvaran (Červeník). Medzi porotcami budú choreografi Ján Ïurovčík, Ervín Varga a Ján Blaho.

Cassovia Folkfest je veľký medzinárodný folklórny festival, ktorý nadväzuje na dlhoročnú tradíciu konania folklórnych podujatí v metropole východného Slovenska. Je zameraný na prezentáciu tradičnej kultúry Slovenska a európskych krajín. Každoročne sa na festivale prezentujú najlepšie slovenské kolektívy v rámci celoštátnych súťažných prehliadok. V tomto roku je to Celoštátna súťažná prehliadka tvorivých choreografií.

Organizátormi festivalu sú mesto Košice, Košický samosprávny kraj, Národné osvetové centrum a Umelecká a reklamná agentúra KULTOBIN.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]