magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičania majú na námestí maketu stíhačky Albatros L-39
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 30 2008 - 07:19 GMT
TASR) – Na košickej pešej zóne majú od novú atrakciu. Pred budovu Štátnej vedeckej knižnice umiestnili maketu stíhačky Albatros L-39, ktorú priviezli kamiónom z Francúzska.Košičanom tento stroj nie je až taký neznámy. Na L-39 predvádzali svoje umenie piloti z leteckej skupiny Biele Albatrosy a rovnako sa používal na výcvik vojenských pilotov v bývalej Vojenskej leteckej akadémii v Košiciach. Ide o jedno z najlepších školiacich lietadiel na svete, ktoré vyrábali v Česku a v minulosti ho na výcvik bojových pilotov využívali takmer všetky štáty Varšavskej zmluvy. Na svete existujú len štyri takéto stíhačky, z ktorých vybrali motor a dnes sa používajú ako výstavné kusy na rôznych veľkých svetových podujatiach a veľtrhoch.

Košický magistrát sa o umiestnení makety stíhačky v centre mesta dohodol so švajčiarskou spoločnosťou Preitling, ktorá je okrem iného výrobcom zabezpečovacích a počítačových systémov do lietadiel.

"Našim cieľom je, aby sme počas letných prázdnin a turistickej sezóny zatraktívnili prostredie mesta a dostali sme sa tak do povedomia širokej európskej verejnosti. Aj toto je jeden so spôsobov, ako to chceme realizovať," uviedol dnes pre TASR predseda komisie pre regionálny rozvoj a cestovný ruch mesta Košice Eduard Buráš.

Doteraz bola táto stíhačka vystavená vo viacerých významných metropolách sveta. Mali ju možnosť vidieť návštevníci Červeného námestia v Moskve, turisti a obyvatelia New Yorku, Paríža, Ríma a ďalších miest. Podľa Buráša bude stíhačka zdobiť košickú pešiu zónu minimálne do konca júla tohto roku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]