magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Osemnásť bývalých pedagógov košickej TU sa súdi o neplatnosť výpovede
@ Aktuálne -> Školstvo      Jul 10 2008 - 10:28 GMT
(TASR) - V súdnom spore o neplatnosti skončenia pracovného pomeru je s bývalým zamestnávateľom - košickou Technickou univerzitou (TUKE) - Stavebnou fakultou (SvF) jej 18 bývalých pedagógov. Ich právny zástupca Milan Sedlák tvrdí, že škola ako odporca robí obštrukcie a nezúčastňuje sa na vytýčených súdnych pojednávaniach.

Od tohtoročného februára, keď bolo prvé z nich, sa právni zástupcovia odporcu nezúčastnili na 23 vytýčených pojednávaniach, tvrdil Sedlák dnes na tlačovej konferencii. Podľa jeho názoru odporca "hrá na čas". O pravdepodobných dôvodoch postupu školy uviedol, že zamestnancom, ktorí sú s ňou v spore, uplynú pracovné pomery na dobu určitú v budúcoročnom prvom polroku. "Ak dovtedy nebudú právoplatné súdne rozhodnutia, nebudú sa už môcť dožadovať návratu na pôvodné pracovisko a v prípade úspechu v spore budú mať len nárok na náhradu mzdy", tvrdí Sedlák.

Spolu 24 pedagógov SvF TU dostalo vlani výpoveď po tom, keď sa po organizačných zmenách na fakulte odmietli opätovne zúčastniť výberového konania na svoje pracovné zaradenie. Podľa nich nemali na to dôvod, keďže už prešli výberovým konaním a mali na svoje pozície riadne pracovné zmluvy. Podľa Sedláka škola porušila Zákonník práce, hlavne zmluvný princíp zamestnaneckého pomeru.

Bývalí učitelia SvF majú už iné zamestnania, ale na školu sa podľa vlastných slov chcú vrátiť.

Ako uviedol k sporu kancelár TUKE Adrián Harčár, po schválení zmeny organizačnej štruktúry a systemizácie SvF v Akademickom senáte (AS) vlani v apríli a následne po schválení zmien jej štatútu v AS TUKE pristúpila dekanka SvF k realizácii organizačných zmien v súlade so schválenou štruktúrou pracovných miest a funkcií formou výberového konania v súlade so zásadami výberového konania na obsadzovanie miest a funkcií na TUKE. V rámci týchto organizačných zmien dostalo výpoveď 18 zamestnancov SvF, ktorí sa na výberovom konaní vôbec nezúčastnili a následne podali žaloby na Okresný súd Košice I.

Harčár informoval, že ich pracovné pomery končili v rozpätí od 30. septembra do 30. novembra 2007 v závislosti od toho, kedy bola daná zamestnancovi výpoveď a v závislosti od dåžky výpovednej doby. Prvé podania na súd boli začiatkom októbra 2007. Následne boli v stanovených lehotách podávané zo strany TUKE vyjadrenia k podaným žalobám, celkom 18-krát.

K tvrdeniam o obštrukciách súdnych konaní Harčár uviedol, že 18 právnych sporov na Okresnom súde Košice I rieši 12 samostatných sudcov. Sudcovia nariaďujú pojednávania individuálne, prvé konanie sa uskutočnilo 8. februára 2008, na ktorom sa TUKE zúčastnila.

"Chceme zdôrazniť individuálne, nakoľko to nie je hromadný spor a nie je pravdou, že TUKE sa ho 23-krát nezúčastnila," povedal Harčár. Individuálne podľa neho znamená, že napríklad v jednom spore boli nariadené štyri pojednávania, z ktorých sa TUKE raz zúčastnila, raz zrušil pojednávanie sudca, raz sa ospravedlnila TUKE pre chorobu povereného zamestnanca a raz sa ospravedlnil právny zástupca vybratý na základe verejného obstarávania z dôvodu, že právne zastúpenie prevzal v krátkom časovom termíne pred pojednávaním vo veci, ale na druhej strane v ďalších štyroch sporoch vôbec nebolo nariadené ešte ani jedno pojednávanie.

"Je jasné, že ak 17 navrhovateľov zastupuje jeden právny zástupca, z jeho pohľadu je neúčasť posudzovaná komplexne a nie podľa jednotlivých prípadov, čo je nesprávne, nakoľko nie je možné všetky neúčasti hodnotiť jedným metrom a už vôbec nie slovíčkom obštrukcie, pretože dôvodom neúčasti vždy bol preukázateľný dôvod," dodal Harčár.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]