magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ministerska Kramplová sa vo V.Nemeckom zoznámila s veterinárnou kontrolou
@ Aktuálne -> Rôzne      Jul 11 2008 - 11:48 GMT
(TASR) - S úrovňou veterinárnej kontroly na východnej hranici Európskej únie (EÚ) sa dnes počas pracovného výjazdu na Hraničnej inšpekčnej stanici (HIS) na slovensko-ukrajinskom cestnom hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom oboznámila ministerka pôdohospodárstva SR Zdenka Kramplová.

HIS vybudovali z prostriedkov fondu PHARE pred vstupom SR do EÚ v roku 2004 a spåňa všetky medzinárodné štandardy Európskej komisie. Od roku 2007 na nej zabezpečuje nepretržitú hraničnú veterinárnu kontrolu v dvoch strediskách na najmodernejších zariadeniach 6 úradných veterinárnych lekárov.

Podľa Kramplovej má HIS obrovský význam, pretože Slovensko musí mať zabezpečené, aby sa cez hranicu nedoviezli zvieratá, ktoré budú mať nejaké ochorenia, čo by mohlo spôsobiť nepredvídané udalosti, vrátane epidémií.

"Táto stanica, ktorá je na vysokej úrovni, zabezpečuje, že sa k nám nákaza nezavlečie. Od roku 2004, keď sme vstúpili do EÚ, sa nevyskytlo nič, čo by mohlo byť problémové pre náš trh, pre naše obyvateľstvo i obyvateľstvo EÚ," zdôraznila ministerka.

Ako informovali Kramplovú, ide o inšpekčné stredisko pre zvieratá dovážané z tretích štátov, kopytníky (hovädzí dobytok, ošípané, ovce, kozy) a kone. HIS nie je schválená pre kontroly ostatných zvierat, ako sú spoločenské zvieratá - psy či mačky. Stanica je aj inšpekčným strediskom pre produkty živočíšneho pôvodu určené na spotrebu ľudí i mimo nej, vrátane vedľajších živočíšnych produktov a vybraných produktov rastlinného pôvodu, a to v množstve do 500 zásielok ročne. Tento certifikát sa týka všetkých teplotných režimov - prepravy a skladovania pri mraziarenskej, chladiarenskej teplote alebo teplote prostredia.

Veterinárnou kontrolou prechádzajú všetky živé zvieratá, napríklad športové kone prevážané na podujatia do krajín EÚ, ale aj hovädzí dobytok či kone. Produkty živočíšneho pôvodu kontrolujú podľa osobitného režimu a predpisov. Pri podozreniach z nich odoberajú vzorky a zasielajú ich na testovanie do veterinárnych ústavov.

Podľa vedúceho odboru Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) ¼ubomíra Janiuka zatiaľ zaznamenali najčastejšie nedostatky hlavne v dokumentácii k prevážanému tovaru. Často chýbajú takzvané prenotifikácie, keď firma musí aspoň deň vopred oznámiť stanici, že chce takýto tovar doviezť do EÚ.

Menší je pohyb takýchto tovarov z Ukrajiny. Dováža sa hlavne med, keďže náš východný sused má na viacero živočíšnych komodít zákaz vývozu do EÚ.

Na Slovensku sú tri HIS - okrem Vyšného Nemeckého aj na železničnom priechode na Ukrajinu v Čiernej nad Tisou a na bratislavskom letisku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]