magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dni židovskej kultúry po prvýkrát aj v Košiciach
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 10 2002 - 10:22 GMT

Prvá polovica septembra bude v Košiciach bohatá na kultúrno-spoločenské podujatia, spojené so židovskou kultúrou. Ako nás informovala prezidentka Združenia Ester PaeDr. Marta Györová, akcie začnú už 2. septembra v spolupráci s Verejnou knižnicou J. Bocatia na nádvorí Barkóczyho paláca . Na programe bude vystúpenie Košického detského zboru a prednes poézie židovskej autorky Adriene Moskovicz. Ako uviedol zástupca riaditeľky knižnice Štefan Kolivoško, ku knihe Adrienne Moskovics z roku 1935 sa dostal náhode pri štúdiu knižničného fondu regionálnej študovne.

Autorka knihu vydala ako 16-ročná, pričom o nej viac nevedel. Až neskôr sa mu podarilo zistiť, že išlo o dievča zo židovskej rodiny, bola odvlečená do koncentračného tábora. Jej rodičia sa oslobodenia nedožili a Adrienne pár dní po oslobodení na následky dlhodobého väznenia zomrela. Prednes jej básní bude v maďarčine aj v slovenčine.

9. septembra sa koná spomienková akcia celoslovenského významu s názvom Deň holokaustu a rasového násilia v SR, na ktorú Združenie Ester uporiadava zájazd. Detaily si môžete pozrieť v pláne nižšie.

10. septembra v Košiciach začínajú Dni židovskej kultúry. Táto akcia s rôznym programom sa uskutoční aj v Bratislave, Komárne a v Žiline.

"Hlavným cieľom týchto podujatí je zachovanie židovského kultúrneho dedičstva, ktoté je integrálnou súčasťou európskeho kultúrneho dedičstva," uviedla prezidentka združenia Ester PaeDr. Marta Györová, pričom podotkla, že aj v SNP asi 10 percent partizánov tvorili Židia, čo je fakt, na ktorý sa zabúda. Práve kvôli rasovému prenasledovaniu sa Židia zomkli viac ako kedykoľvek predtým a pridali k odboju. Len v Kremničke bolo v roku 1944 popravených 747. Tesne pred vypuknutím SNP sa Židia z celého Slovenska zhromaždili v Banskej Bystrici, kde ich v tom čase bolo asi 5 tisíc.

V ČSR pre viedenskou arbitrážou žilo 100 tisíc Židov. Počas II. svetovej vojny bolo len z Košíc transportovaných 13 400 Židov a vrátilo sa z nich len 400. Potom nasledovali veľké vysťahovania do Palestíny v rokoch 1945 a 1947, po roku 1989 do Izraela. Dni Židovskej kultúry sa v tomto roku predstavia v Košiciach prvýkrát.

"Program nie je určený len židovskej obci, ale všetkým, lebo našim cieľom je budovanie demokratickej spoločnosti na princípoch tolerancie," dodala PaeDr. Marta Györová.

Európsky deň židovskej kultúry v Košiciach

Termín: 2. september 2001


Program:
15,00 - Verejná knižnica J. Bocatia, Hlavná 48 Slávnostné otvorenie
Vystúpenie Košického detského zboru
Literárne pásmo z dielne Adriene Moskovicz
17,00 - Návšteva modlitebne na Krmanovej ulici a workshop na tému: Pesach
Deň holokaustu a rasového násilia v SR

Termín: 6. - 10. septembra sa uskutočnia pietne slávnosti

9. 9. 2001

- 10,00 - Kremnička: Položenie kvetov (prezident SR a oficiálni hostia)
- 11,00 - Uvedenie známky Spravodlivých medzi národmi (v Múzeu SNP v Banskej Bystrici)
-12,00 - Muž s dvoma srdciami: Dokument o Ariehovi Kleinovi, ktorého autorom je Rudolf Schuster (v múzeu SNP v Banskej Bystrici).

Združenie ESTER zabezpečuje na tento deň, 9.9.2001, autobusovú dopravu. Odchod autobusu je o 5,00 z Krmanovej ulice v Košiciach. Cestovné je 100 Sk, pre členky Združenia ESTER 50 Sk. V prípade záujmu sa môžete prihlásiť na t.č. 0905 508 579.

Dni židovskej kultúry v Košiciach

Termín: 10. - 13. september 2001

10. 9. 2001
18,00 - Dom umenia
Slávnostné otvorenie Dní židovskej kultúry
Hlavní hostia - hlavný rabín Karol Sidon z Prahy, hlavný rabín Alfréd Schõner z Budapešti
Koncert: Fekete László, hlavný kantor z Budapešti - spev, Lukács Judit - klavírny sprievod

11. 9. 2001
16,00 - GeS klub, L. Novomeského 13 Koncert skupiny Ester z Prahy

12. 9. 2001
16,00 - GeS klub, L. Novomeského 13 Predstavenie bábkového divadla "Feigele" z Prahy

13. 9. 2001
18,00 - Divadlo Thália Premietanie krátkych dokumentárnych filmov z archívu Múzea židovskej kultúry v Bratislave

(30. 9. 2001)
sivo
[email protected]   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]