magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Strašidlá a legendy Košíc
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 01 2008 - 11:04 GMT

Žijeme v dobe techniky, presnosti, zhonu a stresu, a preto nám občas „bodne“ spomaliť, vykašľať sa na exaktné a dokázateľné veci a venovať sa radšej tým vymysleným, čo sa možno ani neudiali, no ľuďom, a teda aj Košičanom, stále chodili a chodia po rozume či presnejšie po fantázii.

Jedna z legiend nám vysvetľuje, prečo po nociach možno zazrieť v okienku Urbanovej veže tieň zvonára a kostolníka v jednej osobe, ktorý sa volal Urban. Ten nešťastného 13. apríla 1556 zbadal začínajúci požiar, ktorý mal onedlho prerásť do najväčšej košickej katastrofy. Ihneď vybehol na vežu Dómu sv. Alžbety a neprestajným vyzváňaním zachránil veľa životov. Aj keď už horeli budovy okolo, stále ťahal za povrazy zvona a tak burcoval Košičanov, až kým nebolo úniku a zhorel i on sám.

Nasledujúci rok, keď z malých požiarom roztavených zvonov odlievali dnešný zvon Urban, zvonolejári sa nevedeli vynačudovať, že im zvonovina niekoľko ráz vykypela von. Začalo sa povrávať, že to spôsobuje primiešaná krv nebohého Urbana. Až keď sa za statočnú dušu Urbana pomodlil celý zástup ľudí, čudo s kypením zvonoviny pominulo.

Tento najskazonosnejší požiar „avízovali“ dve veľké hviezdy – vlasatice (kométy), ktoré ľudia volali „Božie metly“. Na oblohe sa objavili preto, lebo sa medzi sebou nenávideli Košičania odlišných náboženstiev a národností. A následný požiar ich zato potrestal. Aby sme naň nezabudli, Dóm sv. Alžbety odvtedy na seba berie počas Veľkej noci zlatú farbu.

Niektoré legendy sú také známe, že ich ľudia už viac-menej považujú za skutočnosť. Napríklad tá o žobrákovi, ktorý je vyobrazený ako socha na (asi) najkrajšom meštianskom dome na košickej Hlavnej ulici 71 a ktorý preto mnohí z nás volajú Žobrákov dom. Takmer každý si myslí, že dom si dal postaviť človek, ktorý si naň nažobral. A že vraj, aby sa mu ostatní boháči neposmievali a vzali ho medzi seba, tak im ešte aj poplatil „prístupné“. Takýto príbeh, hoc je iba legendou, inšpiruje niektorých dodnes.

Všelikde okolo nás striehnu draci. Vyškierajú sa nás príšery. Že ste ich nezbadali ani za bieleho dňa? Na najbližšej potulke mestom sa sústredíme na nich.

Prejdeme sa nad kostrami stredovekého cintorína, kde sú údajne ešte aj teraz najnegatívnejšie geopatogénne zóny. Ako sa žije košickému vodníkovi, kde býval vlkolak a kde vraj straší. Neoficiálna história Košíc, ktorá prežila aj napriek tomu, že ju nezaznamenávali.

Potulky aj vo výnimočných termínoch po zotmení. Kto sa bojí, nech príde tiež.


Potulky mestom Košice sú hodinové prehliadky Košíc so sprievodcom. Mestské informačné centrum (MiC) Košice ich organizuje každý prvý víkend v mesiaci, vždy na inú tému a zakaždým po inej trase. Začiatky sú pred Vedeckou knižnicou na Hlavnej ulici 8. Najbližšia téma: Košické strašidlá a legendy (2.a 3. augusta)

Začiatky sobotňajších turnusov sú vždy o 10:00, 10:30, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 po slovensky, 14:00 maďarsky, 16:30 anglicko-slovensky.

Začiatky nedeľných turnusov: 14:00, 14:30, 15:30, 17:00 slovensky, 16:00 maďarsky.

Info a predpredaj v Mestskom informačnom centre Košice v OD Dargov a OD TESCO, tel. 055-16 186, www.potulka.sk (35 Sk), cena na mieste 49 Sk.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]