magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičania budú môcť cestovať v čase už dnes
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 20 2008 - 09:08 GMT

Projekt Time travellers – Cestovatelia v čase pripravil španielsky umelec Manuel Ferrer Hernandez z Valencie a slovenskou koordinátorkou projektu je absolventka Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach Alena Mesárošová. Netradičná prehliadka mestom sa uskutoční prostredníctvom cyklo-rikše tzv. Trixi mobilu.

Pozorovateľovi ponúkne nový pohľad na rutinné prostredie stimulujúc stratené spomienky prostredníctvom použitia archívnych fotografií zobrazujúcich rôzne epochy života mesta. Cestovať v čase bude možné od 20. do 23. augusta od 17:00 – 19:00 hod. na Hlavnej ulici v Košiciach.


„Projekt Time Travellers vznikol v spolupráci so španielskou Technickou univerzitou vo Valencii, kde sa Manuel v rámci svojej doktorandskej práce venuje spojeniu nových technológií s umením. Keďže som Košičanka, rozhodli sme sa tento projekt pilotne uviesť práve v Košiciach,“ povedala Mesárošová.

Cestovatelia v čase sa prenesú o niekoľko desaťročí späť prostredníctvom historických fotografií do obdobia 30-tych a 60-tych rokov minulého storočia. „Projekt je špeciálne zameraný na ľudí tretieho veku, ktorí zažili obdobie, ktoré sprostredkováva tento projekt. Ïalšou cieľovou skupinou je najmladšia generácia, ktorá tak môže spoznať svoje mesto, ktoré už neexistuje,“ dodala Mesárošová k projektu, o ktorý už prejavili záujem v Španielsku a v Poľsku.

Projekt je realizovaný pomocou počítačového programu, vytvoreného špeciálne pre použitie v umení. Využíva web kameru, grafické značky umiestnené na verejnom osvetlení a okuliare pre virtuálnu realitu. „Pozorovateľ bude mať na sebe okuliare počas celej prehliadky. Kamera bude snímať reálne okolie a keď sa návštevník pozrie na budovu, ku ktorej máme historickú fotografiu, uvidí ju tak, ako vyzerala v minulom storočí,“ dodala Mesárošová. Cestovatelia v čase tak v pôvodnom šate uvidia obchodný dom Dargov, hotel Slovan, Dom umenia, Tesco, budovu VÚB banky na Bačíkovej ulici a pod.

Cestovatelia v čase – Time Travellers sú podporným podujatím kandidatúry Košíc na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]