magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pony Express dorazí na Slovensko v nedeľu 24. augusta
@ Aktuálne -> Rôzne      Aug 20 2008 - 16:13 GMT

TASR) - Legendárny Pony Express dorazí na Slovensko 24. augusta na česko-slovenskej hranici Bumbálka - Makov. Českí jazdci odovzdajú poštu slovenským kolegom okolo 20. h. Na Slovensku bude poštu prepravovať 36 jazdcov. Najťažší slovenský úsek Plejsy-Bradan zdolá žena.

"Verím si a verím aj svojej kobylke Merlin. Ten úsek je dosť ťažký. Pôjdem ho prvýkrát. Raz som si ho prešla pešo a ešte tento týždeň si ho pôjdem prejsť koňmo. Pokiaľ to nevyjde, budeme sa orientovať intuitívne a podľa mapy," povedala TASR jazdkyňa Pony Expressu Kristína Prevozňáková, ktorá by mala najťažší úsek so spolujazdcom Mariánom Kalafusom zdolať v noci za štyri hodiny.

Slovenskí priaznivci Divokého západu a westernového jazdenia sa do tejto akcie, ktorá sa tradične usporadúva ako spomienka na legendárny Pony Express, zapájajú už deviatykrát. "Tohoročný Európsky Pony Express sa začal 18. augusta na holandsko-nemeckej hranici v Ruetenbrocku a do cieľa v Seni v okrese Košice okolie jazdci dorazia 26. augusta. Poštové úrady máme na Slovensku v Košiciach, na Podlesku, v Žiline a na štátnej hranici Bumbálka-Makov a v Seni," informoval TASR šerif a zakladateľ slovenskej vetvy Pony Expressu Rudolf Vass.

Slávnostnú prísahu zložilo v sobotu 17. augusta v Košiciach deväť jazdcov východnej vetvy Európskeho Pony Expressu, čiže konskej pošty, ktorá má v Európe už 24-ročnú tradíciu. Jazdci sľúbili, že nebudú nadávať, požívať opojné nápoje, vyhľadávať hádky a spory s ostatnými jazdcami. Budú konať čestne, svedomito si plniť povinnosti a zverený úsek zdolajú aj za cenu straty života v určenom termíne a limite.

Muži i ženy z Nemecka, Česka, Poľska a Slovenska v tradičných červených uniformách Pony Expressu prejdú počas 24. ročníka Európskeho Pony Expressu trať dlhú okolo 3000 km. Dåžka približne zodpovedá trati, ktorú medzi mestami St. Joseph v štáte Missouri až do kalifornského Sacramenta absolvovali pôvodní jazdci. Na Slovensku prejde 36 jazdcov 380 km.

Pony Expressom možno poslať poštu adresátovi kdekoľvek na svete. Z cieľovej stanice ju aj s pečiatkami Pony Expressu odošle príslušná pošta. Jazdci budú prijímať poštové zásielky na každom z celkovo 16 stanovíšť svojich poštových úradov na trase. "Veľmi radi im tú poštu odvezieme a tým, že dáme na ňu svoje vlastné pečiatky československého Pony Expresu, sa tieto pohľadnice či listy stávajú zberateľským unikátom," dodal šerif.

Pony Express spustili v USA v apríli 1860 ako najrýchlejší spôsob doručovania pošty z východného pobrežia na západ a späť. Zásielky jazdci na trati s celkovou dåžkou 4000 míľ doručovali v priemere za desať dní. Šli pritom dňom a nocou a striedali sa po zhruba 75 až 100 míľach. Postupný zánik pre Pony Express znamenal telegraf, ktorý preklenul Spojené štáty v októbri 1861.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]