magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Laserovú šou si vychutnalo niekoľkotisíc divákov
@ Kultúra -> Koncerty      Aug 25 2008 - 08:24 GMT
(TASR) - Najväčšiu laserovú šou na Slovensku si nenechalo ujsť niekoľko tisíc Košičanov a návštevníkov mesta. Podujatie Zone 13 bolo vrcholnou podpornou akciou kandidatúry na titul Európske hlavné mesto kultúry na rok 2013.

Lúče najväčšieho zeleného lasera preťali tmu nad mestom po 22. hodine. Autori laserovej šou využili aj veľké plochy opustených objektov bane Bankov vypínajúcej sa nad mestom, na ktoré premietali obrazce. Súčasťou programu bola aj vernisáž výtvarných diel Site Specific Art vytvorených priamo na mieste, ktoré vznikli počas týždňového workshopu umelcov z Čiech, Poľska a Slovenska.

"Sme veľmi radi, že akcia sa stretla s takým veľkým záujmom u Košičanov. Koncert na bani Bankov a diskotéku pod holým nebom si vychutnalo okolo päťtisíc ľudí a približne rovnaký počet si laserovú šou vychutnávalo z diaľky, prípadne zo svojich domovov," povedal TASR spoluorganizátor podujatia Slavomír Szabadoš z agentúry Gess Production.

Podľa šéfa projektového tímu kandidatúry Košíc Mareka Kolárčika sa dnes ukázalo, že baňa má potenciál prilákať návštevníkov, ktorým vie ponúknuť netradičné priestory. "Chceme dať verejnosti najavo, že tento kopec mení svoje funkcie a účel. Bývalé centrum ťažkého priemyslu by sa malo stať symbolom kreatívneho priemyslu pre 21. storočie," naznačil Kolárčik budúce využitie bane, ktorá je súčasťou projektu kandidatúry.

Hviezdou večera sa stal nemecký DJ Corvin Dalek, ktorý rozprúdil fanúšikov elektronickej scény. "Veľmi sa mi tu páčilo, je to zaujímavé. Oživovanie nefunkčných industriálnych priestorov je celosvetovým trendom. Na Slovensku som sa ešte s ničím podobným nestretol," povedal Michal Jančat alias DJ Breet z Bratislavy, ktorý bol predskokanom nemeckého kolegu.

O európskom hlavnom meste kultúry sa rozhodne 9. septembra v Bratislave, kde sa bude medzinárodná porota rozhodovať medzi Prešovom, Martinom, Nitrou a Košicami.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]