magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ateliér v múzeu
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 25 2008 - 09:57 GMT

Východoslovenské múzeum v Košiciach sa so svojimi starými priestormi pred rekonštrukciou rozlúči originálnym spôsobom. Vyprázdnenú budovu ponúkne v utorok 26. augusta, deň pred jej odovzdaním stavebníkom, na 13 hodín 20 umelcom. Ateliér v múzeu s podtitulom Reminiscencie na Krónovu školu je podporným podujatím kandidatúry Košíc na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013, ktoré Východoslovenské múzeum pripravilo v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom.

„Dvadsať umelcov a 13 hodín dáva dokopy číslovku 2013, čo symbolizuje kandidatúru mesta na európske hlavné mesto kultúry. Na jeden deň chceme oživiť atmosféru Krónovej školy. Známy košický maliar tu pôsobil v rokoch 1921 – 1927. V jeho škole skončila od Kolomana Sokola cez ¼udovíta Felda, Konštantína Bauera, plejáda medzivojnových a povojnových umelcov. Verím, že sa súčasní výtvarníci inšpirujú nielen Krónovou školou, ale aj interiérom a exteriérom budovy múzea. Keďže tu už zbierky nebudú, možno niečo zaujímavé vznikne priamo aj na skle vo vitrínach. Umelcom pripravíme na steny papier a plátno, ale ak niekto prejaví záujem o maľovanie na sklo, nebudeme mu v tom brániť,“ prezradil riaditeľ múzea Róbert Pollák.

Jedinú podmienku, ktorú musia umelci splniť je časové rozpätie tvorby od 8:00 do 21:00 hod. Najlepšie práce vyberie odborná porota, múzeum ich na jeseň vystaví a najlepších ocení.

Eugen Krón - grafik, litograf. Narodil sa v Sobranciach v roku 1882. Študoval a tvoril v Budapešti, ale po revolúcii v roku 1919 emigroval do Košíc s pôvodným zámerom dostať sa do Nemecka. Na podnet riaditeľa Košického múzea, Dr. J. Poláka prijal však ponuku zostať v meste a založil tu kresliarsku grafickú školu. Ostal v Košiciach celých šesť rokov. Podľa vyjadrenia Króna je to najplodnejšie tvorivé obdobie v jeho živote. Jeho grafické cykly "Človek", "Tvorivý duch" a "Muž slnka" sú aj v medzinárodnom meradle popredné grafické diela. Jeho 3. mája 1921 vo Východoslovenskom múzeu štartujúca umelecká škola mala tri odbory: kresliarsky a maliarsky kurz pre pokročilých, kurz pre umelecký priemysel a textilné návrhy a nedeľný kurz kreslenia. Z asi šesťdesiatich absolventov školy vyšli mnohí poprední predstavitelia domáceho a zahraničného umenia. Neskôr sa vysťahoval do Talianska. Zomrel v roku 1974. (Zdroj: http://www.kosice.sk/static/history/jews/umenie.htm)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]