magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Účastníci eurofestivalu Feman 2008 mohli nakupovať za eurá
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 27 2008 - 18:48 GMT
TASR) - Úvodnými vystúpeniami zahraničných súborov začal sa dnes podvečer v Košiciach 9. európsky kultúrny festival národov a národností FEMAN 2008, spojený s 5. ročníkom festivalu národnostných menšín.

Už na úvod pripravili organizátori pre prvých 125 platiacich divákov vo festivalovom mestečku pred Magistrátom mesta Košice (MMK) prekvapenie. K vstupenke dostali na pamiatku darček - vrecko s euromincami, za ktoré si mohli v stánkoch aj nakúpiť. Počet obdarovaných účastníkov symbolizuje 125 dní do prechodu SR na euromenu. Viac o euromene sa mohli dozvedieť v špeciálnom informačnom stánku.

Na festivale FEMAN 2008, ktorý potrvá do nedele, vystúpi 300 účinkujúcich, ktorí predstavia bulharskú, českú, poľskú, rusínsku, ukrajinskú, nemeckú, chorvátsku, maďarskú, rómsku a ďalšie kultúry.

Podľa riaditeľa podujatia Eduarda Buraša je jeho špecifikum okrem iného v účastníkoch z krajín mimo Európskej únie. "Máme tu napríklad Bielorusov a Turkov. To je veľmi dôležité, lebo ak hovoríme o demokracii, tak musíme hovoriť aj o systémoch, ktoré tam sú," uviedol Buraš pre TASR. Zdôraznil, že prezentácia kultúr z rôznych krajín len napåňa myšlienku festivalu a sprievodné podujatia, ako je kulinária, informácie o eure, či prezentácia keramickej dielne z neďalekej maďarskej Hollóházy, len dosvedčujú, že záujem o festival neustále rastie.

Účinkujúci festivalu vystúpia na niekoľkých scénach. Popri tradičných schodoch pred MMK, v mestskej časti Krásna, Malčiciach, Sokoli a Dolnej bráne, organizátori pridali tento rok aj obchodné centrum Galéria Košice, piváreň Beerhouse na Hlavnej a Spišskú Kapitulu.

Počas festivalu budú môcť návštevníci ochutnať aj kulinárske špeciality niektorých národnostných menšín žijúcich v Košiciach ako je bavorské koleno, tatarčané pirohy, bulharský šalát a originál maďarský guláš z Hollóházy. Pre deti bude pripravené maľovanie na sklo a hrnčiarske umenie, prípadne za symbolickú sumu si môžu zakúpiť knihu z Knižnice mladých.

Záštitu nad festivalom FEMAN 2008 a Festivalom národnostných menšín prevzal primátor Košíc František Knapík a predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Festival podporilo Ministerstvo kultúry SR.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]