magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ŠD pripravilo 2. ročník Festivalu divadiel strednej Európy
@ Kultúra -> Divadlo      Aug 31 2008 - 17:52 GMT

(TASR) - Spolu 16 súborov z Čiech, Poľska, Srbska, Maďarska a Slovenska uvedie 18 predstavení na 2. ročníku Festivalu divadiel strednej Európy, ktorý na 2. až 7. septembra pripravuje Štátne divadlo (ŠD) v Košiciach.

Podujatie, ktorým ŠD zároveň začína novú divadelnú sezónu, otvorí westernová paródia Limonádový Joe v podaní bratislavskej Novej scény. Podobne ako táto revue sa všetky predstavenie uskutočnia v historickom centre mesta na Hlavnej scéne pri Immaculate, vo Festivalovom stane pred historickou budovou ŠD a v Historickej radnici. Pri nepriaznivom počasí budú predstavenia v historickej budove ŠD a na jeho Malej scéne. Na všetky predstavenia bude vstup zadarmo.

Organizátori festivalu očakávajú viac ako 350 účastníkov - hercov a ostatný technický a organizačný personál. Pri priaznivom počasí predpokladajú účasť minimálne 10.000 divákov.

\"Chceme prezentovať košické ŠD a partnerské stredoeurópske divadlá, oživiť hodnotové tradície, prezentovať rôzne divadelné žánre a vytvoriť priestor na sebareflexiu tvorcov a interakciu medzi hercami a divákmi,\", uviedol o cieľoch festivalu riaditeľ ŠD Peter Himič.

Ako ďalej informovali organizátori, Česká republika sa predstaví s operou Potulný rytier z Národného divadla moravskoslezského z Ostravy a Studio dell\'arte s komédiou Faust. Z Poľska príde Divadlo Jana Kochanowského v Radome s netradičnou dramatizáciou denníkov poľského filozofa a spisovateľa Witolda Gombrowiča Nezničiteľný Gombrowič a Divadlo Zaglebia v Sosnowci s kabaretným pásmom na hity poľskej textárky a poetky Agnieszki Osieckiej Nech žije bál.

Maďarsko budú reprezentovať Národné divadlo v Miškovci s hudobnou komédiou Charleyho teta, Petõfiho divadlo zo Šoprone s hudobnou hrou Smutná nedeľa. Tohtoročnou zaujímavosťou je srbské Divadlo Plavo, ktoré uvedie predstavenie Čarodejník alebo Harmonická kakofónia.

Zo Slovenska sa okrem Novej scény predstaví Mestské divadlo Actores z Rožňavy s tragikomédiou Pokrvné puto a bratislavský SkRAT s predstavením Umri, skap a zdochni.....! ŠD Košice s tanečným divadlom Odysseus, činohernou hrou Kebab a participáciou na koncerte Interface.

Pripravené sú aj predstavenia pre deti, ktoré uvedie Divadlo Maškrta s inscenáciou O Haluštičke zbojníckej dievčičke, Divadlo na kolesách s muzikálom pre deti Super Markétka, Bábkové divadlo Košice s rozprávkou Kapitán Tulipán, Babadlo z Prešova s rozprávkou Ako Baba Pačmaga ženícha zháňala a Spišské divadlo s rozprávkou Vrabec Brmbolec.

Na prípravu festivalu získalo ŠD a občianske združenie Košické divadlo grant Ministerstva kultúry SR a Medzinárodného Vyšehradského fondu, čo umožnilo zvýšiť oproti vlaňajšiemu ročníku počet zúčastnených krajín i predstavení. Okrem početných sponzorov ho podporilo aj mesto Košice ako kandidát na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Sprievodným podujatím festivalu bude Výstava fotografií tanečného umenia Dušana Gábora v spolupráci s Kultúrnym inštitútom Maďarskej republiky na Slovensku, ktorá bude počas festivalu vo vstupnom foyer ŠD. Zaujímavým spestrením festivalu budú koncerty pri fontáne pred historickou budovou divadla v dňoch 2. až 5. septembra vždy od 16. hod, keď vystúpia jazzová skupina AMC Trio a deti zo Základnej umeleckej školy Márie Hemerkovej v Košiciach. Počas víkendu 6. a 7. septembra 2008 v rámci tradičných potuliek mestom Košice bude téma divadla v Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]