magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Festival divadiel strednej Európy otvorí Limonádový Joe
@ Kultúra -> Divadlo      Sep 02 2008 - 17:55 GMT
TASR) - Historické centrum Košíc ožije oddnes do nedele 7. septembra druhým ročníkom Festivalu divadiel strednej Európy. Organizátori privítajú viac ako 350 účastníkov. Program otvorí Limonádový Joe o 18.00 h v podaní bratislavskej Novej scény.

V tomto roku sa na festivale zúčastní 16 divadelných súborov z Čiech, Maďarska, Poľska, Slovenska a nováčikom bude Srbsko. Česká republika sa predstaví operou Potulný rytier v podaní Národného divadla moravskoslezského z Ostravy a Studio dell' arte s komédiou Faust.

Z Poľska zavíta do Košíc Divadlo Jana Kochanowského v Radome s netradičnou dramatizáciou denníkov poľského filozofa a spisovateľa Witolda Gombrowiča Nezničiteľný Gombrowič a Divadlo Zaglebia v Sosnowci s kabaretným pásmom Nech žije bál.

Maďarsko budú reprezentovať Národné divadlo v Miškolci s hudobnou komédiou Charleyho teta, Petõfiho divadlo zo Šoprone s hudobnou hrou Smutná nedeľa. Tohtoročnou novinkou je srbské Divadlo Plavo, ktoré uvedie predstavenie s názvom Čarodejník alebo Harmonická kakofónia.

Zo Slovenska sa okrem bratislavskej Novej scény a hudobnej komédie Limonádový Joe ešte predstaví Mestské divadlo Actores z Rožňavy s tragikomédiou Pokrvné puto. Predstavenie Umri, skap a zdochni...! uvedie SkRAT z Bratislavy a Štátne divadlo Košice s tanečným divadlom Odysseus sa predstavia činohernou hrou Kebab a spoluúčasťou na nedeľnom koncerte Interface.

"Pripravené sú aj predstavenia pre deti, ktoré uvedú domáce Divadlo Maškrta, Divadlo na kolesách, Bábkové divadlo Košice, Babadlo z Prešova a Spišské divadlo," informoval TASR František Ténai, riaditeľ festivalu.

Všetky podujatia sa uskutočnia v historickom centre mesta, na Hlavnej scéne na pódiu pri Immaculate, vo festivalovom stane pred historickou budovou ŠD Košice a v Historickej radnici. "V prípade zlého počasia sa predstavenia z hlavnej scény presunú do historickej budovy ŠD Košice a z festivalového stanu na Malú scénu ŠD Košice. Vďaka sponzorom a podporovateľom festivalu na všetky predstavenia bude vstup zadarmo," dodal Ténai.

Sprievodným podujatím bude výstava fotografií tanečného umenia Duša Gábora v spolupráci s Kultúrnym inštitútom Maďarskej republiky na Slovensku, ktorá bude umiestnená počas festivalu vo vstupnom foyer historickej budovy ŠD Košice. Spestrením budú koncerty pri fontáne pred historickou budovou divadla.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]