magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mesto obhajuje kandidatúru na titul EHMK 2013
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 09 2008 - 13:58 GMT
(TASR) - Projekt kandidatúry na Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 Interface obhajuje dnes pred medzinárodnou komisiou v Bratislave projektový tím mesta Košice. Výsledok bude známy v utorok 9. septembra. Spolu s Košicami súťaží o prestížny titul aj Nitra, Matrin a Prešov.

Posledné podporné podujatie košickej kandidatúry - nedeľňajší (7.9.) večerný galakoncert Interface 2008 - si v spoločnosti viac ako 150 účinkujúcich nenechalo ujsť niekoľkotisíc Košičanov a návštevníkov mesta.

Podľa organizátorov bol koncert poďakovaním všetkým, ktorí sa zapojili do prípravy kandidatúry a podporili mesto v súťaži.

Galavečer poznačila tragická udalosť – havária autobusu v Chorvátsku s košickou osádkou, pri ktorej zahynulo 14 ľudí. „Všetkých nás táto udalosť zaskočila. ažko sa mi to hovorí, ale život ide ďalej. Koncert bol pripravený. ¼udia naň čakali, preto sme rozmýšľali ako prihliadnuť na túto smutnú udalosť. Na začiatku vyzval primátor obecenstvo na minútu ticha a zriekli sme sa ohňostroja, na ktorý sa všetci tešili. Myslím si, že by bolo neadekvátne, keď pristáva lietadlo so zranenými na košickom letisku, aby pristávalo nad ohňostrojom, ktorý symbolizuje radosť a zábavu," povedal režisér koncertu Peter Hudák.

Koncert bol dramaturgicky rozdelený do dvoch častí. V prvej sa v priľahlých uličkách mesta koncentrovali pouliční umelci, živé sochy, klauni, mímovia a tanečníci. Svojím umením pozývali divákov na večerný koncert. Druhá časť koncertu bola koncipovaná podľa dejín mesta až po súčasnosť. Jednotlivé hudobné vstupy predeľovali videoprojekcie, v ktorých osobnosti slovenskej, najmä košickej kultúry, vyjadrili svoj postoj k mestu.

Účinkujúcich na scéne pri súsoší Immaculata po celý čas sprevádzal orchester Štátneho divadla v Košiciach. V programe vystúpil aj zbor a balet Štátneho divadla Košice, Štefan Margita, Marián Čekovský, Backwards, Romathan, Stredná umelecká škola, Juraj Vančík, súbor Železiar, spevák Peter Lipa, Vanda Konečná, horolezec Peter Hámor a ďalší umelci rôznorodých žánrov.

Koncert Interface 2008 priniesla agentúra Amadeus a projektová kancelária Košice - EHMK 2013.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]