magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

EHMK majú dôležitú úlohu pri presadzovaní našej kultúrnej rozmanitosti
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 12 2008 - 16:46 GMT
(TASR) - Podľa európskeho komisára zodpovedného za vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež Jána Figeľa majú hlavné mestá kultúry dôležitú úlohu pri presadzovaní našej kultúrnej rozmanitosti a bohatstva. Pri príležitosti udelenia tohto titulu Košiciam, metropole východu zablahoželal.

"Vítam entuziazmus, ktorý vyvolala perspektíva stať sa hlavným mestom 2013, ako aj veľkú pozornosť venovanú prípravám. Všetky predbežne vybrané mestá ukázali, že sú nepochybne veľmi motivované potenciálom podujatia z kultúrneho hľadiska, ale aj sociálnoekonomického, a súťaž sa uskutočnila na veľmi vysokej úrovni. Som presvedčený, že mestám, ktoré nevybrali, táto skúsenosť prinesie takisto úžitok," uviedol Figeľ.

V prípade Slovenska budú Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK) 2013 Košice. Rozhodla o tom v utorok 9. septembra výberová komisia v Bratislave. Po predbežnom výbere v decembri minulého roka zostávali v hre štyri mestá - Košice, Prešov, Martin a Nitra. "Oficiálne vymenovanie Košíc Radou ministrov EÚ by sa malo uskutočniť v máji 2009. Bude to prvýkrát, čo Slovensko bude mať európske hlavné mesto kultúry a toto podujatie je na najlepšej ceste stať sa najväčším kultúrnym projektom v histórii krajiny. Svetlá reflektorov sa obrátia nielen na Košice a ich región, ale aj na Slovensko ako celok," povedala Lucia Žiláková, tlačová tajomníčka Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Francúzsko a Slovensko sú dvomi členskými štátmi, ktorých jedno mesto bude Európskym hlavným mestom kultúry 2013. Výberová komisia sa stretne 15. a 16. septembra v Paríži a určí francúzske hlavné mesto na rok 2013. Dve vybrané mestá následne oficiálne vymenuje Rada ministrov EÚ.

Posudzovaním kandidatúr poverili medzinárodnú výberovú komisiu zloženú z trinástich členov: šiesti sú vymenovaní príslušným členským štátom, ďalší siedmi európskymi inštitúciami.

Po anglickom Liverpoole a nórskom Stavangeri, ktoré sú európskymi hlavnými mestami tento rok, budú nasledujúcimi európskymi hlavnými mestami v roku 2009 Linz (Rakúsko) a Vilnius (Litva), v roku 2010 Essen (Nemecko), Pécs (Maďarsko) a Istanbul, v roku 2011 Turku (Fínsko) a Talin (Estónsko).   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]