magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Yuri Dojc : Cez oceán II
@ Kultúra -> Výstavy      Sep 12 2008 - 16:49 GMT
Vernisáž : 11.9. 2008 o 17.00 hod.

Východoslovenská galéria Košice, Hlavná
11.9. – 12.10. 2008

Okrem komerčnej fotografie sa venuje aj umeleckej tvorbe. Je členom prestížnej kanadskej skupiny fotografov Photosensitive, ktorá sa špecializuje na projekty zo sociálnej oblasti ako sú bezdomovci, chudoba, boj proti AIDS ... Projekty Hanishar a What Remains ho vrátili na Slovensko. Získal mnoho ocenení, absolvoval množstvo autorských a skupinových výstav. Publikuje v rôznych prestížnych fotografických časopisoch. Fotografie z cesty v Rwande vyšli v januári 2008 v parížskom denníku Libération. Fotografická firma Kodak si jeho fotografie vybrala na celosvetovú reklamnú kampaň a takmer na desaťročie sa stali súčasťou reklamnej stratégie Kodaku na podporu čiernobielej fotografie. Podobne Dojcovo meno reklamne využili firmy Canon, Epson, Ilford, Chinon.

Vyšli mu 3 knihy : The American Dreams (Americké sny), Marble Woman (Mramorová žena) a Eros e Fotografia. Jeho fotografie sú uverejnené ešte v ďalších 20-tich knihách. K významným projektom patrí séria fotografií o kanadských vojnových veteránoch Portraits of Bravery a postupne od druhej polovice deväťdesiatych rokov na Slovensku portrétuje ľudí, ktorí prežili hrôzy koncentračných táborov We Endured. Významným medzinárodným ocenením Dojcovej tvorby je jeho zaradenie medzi 100 najlepších fotografov sveta, ktorí sa zaoberajú fotografiou ženského aktu. Jeho práce sa nachádzajú v početných súkromných zbierkach a galériách po celom svete. Významné kolekcie sú v Canadian Contemporary Museum of Photography Ottawa a v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. Žije v Toronte (Kanada). V roku 2006 mu Humenné udelilo Cenu mesta.

Yuri Dojc:
1946 – 12. máj – narodil sa v Humennom
1954 - s rodičmi sa usadzujú v Bratislave
1966 – 1968 študuje psychológiu na Univerzite Komenského v Bratislave
1968 - po letnej brigáde v Anglicku zostáva v zahraničí a neskôr emigruje do Kanady
1971 – 1974 štúdium fotografie na Ryerson Polytechnical Institut Toronto
1975 otvára si vlastný fotografický ateliér a začína pracovať pre významné agentúry a firmy ( American Express, Canon, Seagrams, General Motors, Eastman Kodak, Porsche, Club Med, Brooks, Panasonic ... ) a reklamné agentúry po celom Svete.


Východoslovenská galéria v Košiciach a autor si Vás a Vašich priateľov dovoľujú pozvať na otvorenie a prehliadku výstavy

P.M.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]