magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Začali sa Košické slávnosti vína 2008
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 15 2008 - 05:24 GMT
(TASR) - Druhý ročník Košických slávností vína sa začal vyhlásením víťazov degustácie 30 vzoriek vín. Slávnosti, ktoré potrvajú dnes do 22. h, otvoril na Dolnej bráne symbolický povoz s tokajským vínom z maďarského mestečka Abaújszantó, v ktorom mali v minulosti Košice vlastné pivnice s týmto mokom.

"Cenu primátora si odnieslo víno Macik Cúve Surlie, ročník 2007 od slovenského výrobcu tokajských vín Tokaj Macik Winery, s.r.o., Malá Tàňa. V kategórii červených vín tichých zabodoval Egri Bikavér, ročník 2006, od výrobcu Lajosa Gala z mesta Eger. Medzi bielymi tichými vínami sa najvyššie umiestnil Furmint - výber z hrozna, ročník 2006, od Tokaj and Co s.r.o. z Malej Tàne. Cenu v kategórii sladkých tokajských špeciálov si odniesol šesťputňový Tokaj Aszu, ročník 2006, od Zoltána Soltésza z Abaújszantó," informoval TASR Tibor Ičo z magistrátu mesta Košice. Hodnotenie bolo na programe už v piatok 12. septembra večer v jednej z košických vinoték. Vzorky približne 30 vín posudzovala desaťčlenná komisia zložená zo someliérov, výrobcov vín, organizátorov slávnosti i laikov. "Komisia dospela k výsledkom po piatich hodinách degustácie," dodal Ičo.

V minulosti sa podľa neho tradovalo, že košické víno nahradzovalo vodu, ktorá bola v meste údajne veľmi nezdravá. V polovici 19. storočia rozsiahle košické vinice totálne zničila perenospóza a fyloxéra a slávna tradícia košického vína postupne zanikla. "Mesto Košice sa významne angažovalo pri obnove zhubnou chorobou postihnutej tokajskej vinohradníckej oblasti dnešného Maďarska aj v rokoch 1880 až 1990, počas epidémie fyloxéry, kedy nechalo v tamojších chotároch vysadiť mladý vinič na veľkých plochách," dodal Ičo.

V rámci projektu obnovovania vinárskych tradícií v Košiciach a okolí podpísali v minulom roku primátor Košíc František Knapík a starosta Abaújszantó György Madár Memorandum o spolupráci a partnerstve, ktoré vytvára dobré predpoklady na oživenie a upevnenie vinárskych tradícií v Košiciach.

Na tohtoročných slávnostiach vína v Košiciach sa okrem východoslovenských vinárov z Tibavy, Orechovej, Kráľovského Chlmca a zo slovenskej tokajskej oblasti zúčastnia aj producenti vína z Moravy, maďarskej tokajskej oblasti i zo Zakarpatskej Ukrajiny.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]