magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

OZ Domov v rodine pripravuje zbierku na pomoc náhradným rodinám
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 17 2008 - 17:56 GMT

TASR) - Takmer 6000 detí žije na Slovensku v detských domovoch a obdobných zariadeniach, pričom len približne 500 z nich sa ročne dostane do náhradných rodín. Pomôcť týmto rodinám rôznymi aktivitami sa už šesť rokov usiluje košické občianske združenie (OZ) s celoslovenskou pôsobnosťou Domov v rodine, ktoré pri príležitosti Dňa náhradných rodín (20. september) vyhlasuje celoštátnu finančnú zbierku.

Zbierka, pri ktorej budú pomáhať dobrovoľníci, sa začne 21. septembra v Košiciach a potrvá do konca januára budúceho roka, uviedla dnes na tlačovej konferencii predsedníčka OZ Eva Lorenzová. Informovala, že podobne ako vlani, keď sa podarilo vyzbierať takmer 179.000 Sk (5941 eur), poputuje výťažok na rekreačno-vzdelávacie pobyty náhradných rodín a konkrétnu finančnú pomoc pre nich.

Zbierka nie je jedinou tohtoročnou aktivitou OZ Domov v rodine. V školách, sociálnych zariadeniach a komunitných centrách to bude napríklad maľovanie rodiny na tričkách či novembrový okrúhly stôl v Košiciach o problémoch profesionálneho náhradného rodičovstva. "Chceme tam okrem iného prediskutovať hroziaci problém vyplývajúci zo súčasne platnej legislatívy, keď deti, ktoré dosiahnu vek tri roky, sa budú musieť vrátiť z rodín do detských domovov. Keďže je málo profesionálnych náhradných rodín, bojíme sa, že deti, ktoré si už vytvorili s rodinami väzby, vymenia za mladšie", povedala Lorenzová.

OZ Domov v rodine, spresnila Lorenzová, pomáha riešiť každodenné problémy všetkým rodinám, ktoré prijali dieťa z detského domova buď do pestúnskej starostlivosti, ako profesionálni rodičia, alebo si dieťa adoptovali.

Do organizácie zbierky sa chce zapojiť aj Róbert Žatkovič z Gymnázia na Šrobárovej ulici, ktorý sa dobrovoľníckej práci venuje už tri roky. "Vždy sa mi páčila práca s deťmi a chcem v tom pokračovať," vyjadril sa gymnazista.

V roku 2007 OZ Domov v rodine vypracovalo a realizovalo viaceré projekty, pričom úspešnosť pridelených grantov bola rovnaká ako v roku 2006. Podarilo sa pripraviť tri spoločné pobyty náhradných rodín - v Trstenej, Kysaku a Vyšných Ružbachoch, kde sa vzdelávali nielen rodičia a deti, ale aj dobrovoľníci. Ocenili podľa Lorenzovej hlavne spoločné premietanie filmov Nechcené deti, ktoré potom rozoberali, komentoval a konfrontovali s vlastnými skúsenosťami. Deti i rodičia mali pripravený pútavý program. Pod vedením skúsenej výtvarnej pedagogičky a arteterapeutky vznikli pekné diela - autoportréty, ale aj maľované originálne tričká. Maľovaniu tričiek neodolali ani dospelí.

"Potešilo nás, že na pobyt do Ružbách prišli mnohé nové rodiny, ktoré sa o pobyte dozvedeli z rôznych zdrojov: internetovými diskusiami počínajúc cez klubové stretnutia Návrat či Úsmev ako dar. Ukázalo sa, že spolupráca a komunikácia cez internet, zapájanie sa do tém nielen o adopcii na rôznych internetových fórach je prospešné pre rozvoj tejto činnosti," povedala Lorenzová.

Tohto roku v máji sa rodiny opäť zišli na víkendovom pobyte v Kysaku a oslávili už tradične Deň matiek. Týždňový rekreačno-vzdelávací pobyt náhradných rodín v auguste 2008 na Duchonke navštívila aj poslankyňa NR SR Iveta Radičová a diskutovala s náhradnými rodičmi o ich problémoch.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]