magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Architektonická výstava: 4. vorarlberská staviteľská cena Hypo-Bauherrenpreis
@ Kultúra -> Výstavy      Oct 30 2002 - 14:02 GMT
23. október - 31. október 2002

Slovenské technické múzeum, Rakúske kultúrne fórum Bratislava

Premiéra tejto architektonickej výstavy bola v septembri v Bratislave vo výstavných priestoroch Rakúskeho kutlúrneho fóra. Výstava súčasnej architektúry z Vorarlbergu pod názvom IV. vorarlberská investorská cena prináša 30 objektov, ktoré ocenila medzinárodná porota na súťaži usporiadanej bankou Hypo-Bank, Vorarlberským architektonickým inštitútom a denníkom Vorarlberger Nachrichten. Súťaže sa zúčastnilo celkovo 136 inovatívnych projektov.

Vorarlberg je najzápadnejšou a najmenšou spolkovou krajinou Rakúska. Má približne 360.000 obyvateľov, čo je asi o 20% menej ako má Bratislava. Malý región videckeho charakteru je na severe a západe ohraničený štátnymi hranicami s Nemeckom, Švajčiarskom a Lichtenštajnskom a na východe a juhu mohutným pohorím. 96 sídel je roztrúsených v údoliach rôzneho charakteru. Hlavným mestom je Bregenz.

Za posledných 40 rokov vznikla vo Vorarlbergu vlastná stavebná kultúra, ktorá stále viac upútava medzinárodnú pozornosť. Vorarlberg patrí dnes k tým nemnohým regiónom v Európe, kde sa kvalitná súčasná architektúra vyskytuje vo zvýšenej miere. Nemusí sa po nej zvlášť pátrať, možno ju zažiť pri normálnej ceste po krajine.Vo Vorarlbergu sa podarilo prostredníctvom mnohých samostatných objektov priniesť dobré príklady a vytvoriť dôverný vzťah medzi staviteľom, úradom a architektom.
Jednotlivé projekty predstavujú komunálne objekty ako sú sociálne centrá, telocvičňa, detské škôlky, požiarna zbrojnica, obecné úrady, vysoká odborná škola vo Vorarlbergu, spoločenské sály. Komplexy budov sú koncipované ako urbanistické zariadenia, kde prevádzky boli dávnejšie zastavené a boli dlhé roky zanedbávané. Pred chátraním ich zachránila v mnohých prípadoch iba iniciatíva architektov.

Architektom sa podarilo pri zohľadnení tepelnoizolačných a protipožiarnych predpisov citlivými zásahmi a premyslenými detailami zachovať ozdobné dimenzovanie jednotlivých častí a znovu odkryť kvality architektúry 50. rokov. Tak tomu bolo v prípade rozšírenia Starej textilnej školy v meste DORNBIRN na súčasný moderný objekt Vysokej odbornej školy vo Vorarlbergu.

Za posledné roky sa vo Vorarlbergu vybudovalo viacero požiarnych budov, ktoré dosahujú vďaka verejným súťažiam nadpriemernú úroveň. Novostavba požiarnej zbrojnice dobre a prirodzene zapadá do dedinskej štruktúry prostredia. Stavba dokazuje dlhý dôverný vzťah medzi obcou a architektom.

Prestavbou dielenskej a obytnej budovy bývalej textilnej firmy na okraji centra na obecný úrad sa dosiahlo nielen oživenie "pamätníka starého sveta práce", ale aj zhodnotenie centrálnej polohy budovy. Záchranou objektu z vorarlberského "sveta práce" došlo nielen k sanácii cetra, ale vznikla aj občanom blízka "dielňa na vybavovanie verejných záležitostí" s vysokou kvalitou stvárnenia.

Pravidelné udeľovanie investorskej ceny prináša neustále nové impulzy pre rozvoj architektúry v celom regióne. Veríme, že výstava, aj keď na malej ploche priniesie takéto impulzy aj pre našich architektov a investorov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]