magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Potulky s PhDr. Milanom Kolcunom - Výtvarné Košice
@ Kultúra -> Podujatia      Oct 02 2008 - 17:31 GMT
Raffael, Tizian či Rubens v Košiciach?
Samozrejme! Istým spôsobom ich môžeme obdivovať aj v našom meste. Stačí len vedieť kde...

Ale to nie vonkoncom všetko. Na Hlavnej ulici sa nás zadíva zakladateľ pop-artu Andy Warhol. Ak ho chcete uvidieť vy a dokonca v životnej veľkosti, stačí zájsť do tamojšieho Múzea voskových figurín, ktoré je jediným na Slovensku.
Možno ste netušili, že svetoznámy slovenský grafik Koloman Sokol sa učil kresliť v Košiciach. Do tej istej kresliarskej školy chodieval aj košický Marc Chagall Július Jakoby, ktorý si doteraz vykračuje Alžbetinou ulicou, čoby ďalšia košická socha (za jej zhliadnutie ani nemusíte platiť).

Že Košičania sú chýrni maliari, to sa vedelo už dávno. Vo Viedni nám šíril ešte v 17. storočí takúto skvelú povesť dvorný maliar cisára Leopolda I. košický rodák Ján Spillenberger. A cisársku rodinu Františka Jozefa I. portrétoval ďalší Košičan Leopold Horovitz.

Svetoznámi maliari sú Košiciach rôznymi spôsobmi prítomní stále. Toto mesto ich inšpirovalo alebo sa tu naučili maľovať. Zvečnili tvár košického mesta ešte vtedy, keď neexistovali fotoaparáty, a (samozrejme) umeleckým spôsobom.

Ak sa chcete dozvedieť, kde boli maliarske školy či vstúpiť do ateliéru košických umelcov, je tu pre Vás najfarebnejšia potulka, akej dokáže konkurovať iba jeseň (ale aj tá je v cene lístka :) Zároveň sa presvedčíte, že galériou je aj ulica.

Začiatky potuliek s Milanom Kolcunom sú v sobotu (4. októbra) o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30 a v nedeľu (5. októbra) o 14:00, 15:30 a 17:00.

Zoltán Balassa sprevádza v sobotu o 10:30 po slovensky o 14:00 po maďarsky a v nedeľu o 14:30 po slovensky a 16:00 po maďarsky.
Začiatok každej potulky je pred Vedeckou knižnicou (Hlavná 10). Info a predpredaj (1,5 € = 45 Sk): Mestské informačné centrum v OD Dargov, TESCO a na autobusovej stanici, tel.: 16 186, www.potulka.sk. Lístky sa dajú kúpiť aj na začiatku potulky pred Vedeckou knižnicou (Hlavná 10) za 1,99 € = 59 Sk.

Koniec prehliadky na Zbrojničnej ulici 4
Pre tých, čo majú radi menšie skupinky, odporúčame turnusy v sobotu: 10:30 (Balassa), 11:30 a 13:30 (Kolcun), príp. v nedeľu 14:30 (Balassa).

Naopak, najnavštevovanejší je turnus v sobotu o 10:00.

Ïalšie témy: Čaro klasicizmu v Košiciach (8.-9. november), Kaplnka sv. Michala (3.-4. december), Židovské Košice (4. január).   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]