magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Dome umenia zložia hold Karlovi IV.
@ Kultúra -> Podujatia      Oct 11 2008 - 06:02 GMT
(SITA) – Spoznať osobnosť, život a myšlienky jedného z najväčších českých panovníkov Karla IV. umožní dnes návštevníkom literárno-hudobný večer Vivat Carolus Quartus v košickom Dome umenia.

„Vivat Carolus Quartus je jeden z programov tohtoročných Dní českej kultúry v Košiciach. Odkaz Karla IV. priblížia gitarista Štěpán Rak a recitátor Alfréd Strejček. Hold Karlovi IV. bol inšpirovaný predovšetkým nesmiernou duchovnou aktuálnosťou jeho odkazu.

Prvýkrát sú tu prezentované jeho Morality, súbor praktických návodov pre život, ktoré doplňujú jedinečné zamyslenia nad biblickými odkazmi. Všetko spojuje dejová línia jeho života, ktorá vrcholí v jeho posledných pozemských dňoch, keď zasväcuje svojich synov Václava a Zikmunda do umenia vladárskeho. Vzrušujúcu atmosféru najslávnejšieho obdobia českých dejín dotvára hudobná kompozícia Štěpána Raka s využitím autentických dobových popevkov,“ uviedla Helena Miškufová z Českého centra.

Alfréd Strejček vyštudoval herectvo na brnianskej JAMU a prešiel niekoľkými pražskými i mimopražskými divadlami. Je stálym hosťom Lyry Pragensis a dlhé roky vystupoval i v pražskej poetickej vinárni Viola. Tiež pôsobil ako pedagóg na pražskom konzervatóriu. Patrí medzi špičkových interpretov poézie a prózy. Spolu so Štěpánom Rakom je nositeľom ceny UNESCO za koncertný projekt Vivat Comenius, s ktorým obaja umelci vystúpili na viac ako 600 koncertoch v 30 krajinách štyroch kontinentov.

Profesor Štěpán Rak sa v roku 1982 zaslúžil o založenie odboru gitara na AMU v Prahe, v roku 2000 sa stal historicky prvým vysokoškolským profesorom tohto odboru. Jeho päťprstová technika, ktorú vyučuje po celom svete, sa stala legendou.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]