magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dramaturgička Z. Jaurová umeleckou riaditeľkou projektu EHMK
@ Kultúra -> Podujatia      Oct 15 2008 - 19:20 GMT
(SITA) – Umeleckou riaditeľkou projektu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 (EHMK) sa stala divadelná dramaturgička, kritička a prekladateľka Zora Jaurová. Ako agentúru SITA informovala členka projektového tímu Zuzana Lehotská, primátor Košíc František Knapík Jaurovú dnes oficiálne uviedol do funkcie.

Umelecká riaditeľka povedie prípravné práce na vznik neziskovej organizácie a pripraví organizačnú štruktúru tímu. V nasledujúcich rokoch bude koordinovať práce, ktoré majú vyvrcholiť v roku 2013 a nastaví trvalú udržateľnosť projektu. Zora Jaurová spolupracovala s košickým tímom v rokoch 2007-2008 už počas kandidatúry na titul EHMK pri príprave projektu Interface ako odborná konzultantka.

„Pri rozhodovaní, kto povedie projekt ďalej, som vychádzal z takmer dvojročných skúseností so Zorou Jaurovou, ktorá sa naplno angažovala pri tvorbe projektu radami a odbornými konzultáciami. Som rád, že tento projekt povedie človek, ktorý je uznávaný nielen na Slovensku, ale pozná aj európske kultúrne prostredie. Pripraviť kvalitný projekt si vyžaduje nadhľad a medzinárodné skúsenosti, čo Zora má a chce využiť pre naše mesto,“ povedal Knapík.
„Som veľmi rada, že mám možnosť pracovať na najväčšom kultúrnom projekte, aký sa kedy na Slovensku realizoval. Myslím, že post umeleckého riaditeľa v takom projekte ako je Košice – Interface 2013 by bol veľkou profesionálnou výzvou pre kultúrneho profesionála kdekoľvek v Európe,“ povedala nová umelecká riaditeľka.

Dramaturgička, kritička a prekladateľka Zora Jaurová (1973) vyštudovala divadelnú dramaturgiu na Činohernej a bábkarskej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Absolvovala niekoľko dlhodobých študijných stáží v zahraničí (Veľká Británia, Nórsko). Doteraz pôsobila ako riaditeľka národnej kancelárie európskeho grantového programu Kultúra (2007-2013) - Kultúrny kontaktný bod. V rokoch 2004-2006 zastupovala Slovenskú republiku vo Výbore pre kultúrne záležitosti Rady EÚ. Bola niekoľko rokov členkou poroty súťaží Dráma a Poviedka. V roku 2005 založila Inštitút pre kultúrnu politiku, venuje sa analytickej a mienkotvornej činnosti v tejto oblasti. Je členkou výkonného výboru európskej organizácie Culture Action Europe (predtým European Forum for Arts and Heritage). Publikuje vo viacerých slovenských aj zahraničných periodikách.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]