magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Aj túto zimu sa bezdomovci môžu uchýliť do útulku
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 10 2008 - 11:58 GMT
(SITA) – Rovnako ako po iné zimy, aj tento rok pripravuje mesto otvorenie núdzového útulku. Tentoraz na Alejovej ulici, v bývalom krízovom centre pre matky s deťmi. Bude mať kapacitu sto miest. "Snažíme sa pomôcť všetkým, prednostne však obyvateľom mesta. Bezdomovcov z iných miest neodmietneme, ale predtým sa ešte na mestskom alebo obecnom úrade podľa miesta trvalého bydliska týchto klientov zaujímame o ich možnosti ubytovania,“ uviedla dnes pre agentúru SITA hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková.

Mesto Košice má pre bezdomovcov vytvorené útulky s kapacitou okolo tristo miest. Útulky fungujú na Fialkovej a Bosákovej ulici a v Bernátovciach, okrem toho mesto v spolupráci s charitou zriaďuje od roku 2005 v zimnom období núdzový útulok.
"Sme presvedčení, že mesto vytvorilo dostatočné priestorové a ekonomické podmienky pre zabezpečenie najnutnejšej pomoci pre bezdomovcov,“ povedala Mihoková. Doložila, že vlani sa platil poplatok desať korún (približne 0,33 €) za noc, podobne by to malo byť aj v tomto roku.

Mesto považuje za prioritu nájsť iné, vhodnejšie priestory, resp. pozemok pre presťahovanie útulkov z Fialkovej a Bosákovej ulice, ktoré sú v nevyhovujúcom technickom stave. V budove mesta je už deviaty rok prvý košický útulok Arcidiecéznej charity na Fialkovej ulici. Charita užíva aj mestský pozemok na Bosákovej ulici, na ktorom postavila útulok, pričom mesto prispelo na jeho vybavenie tristotisíc korunami (9 958 €). Neziskovej organizácii Oáza prenajalo na zriadenie útulku objekt v Bernátovciach, v tomto roku na jeho prevádzku prispelo sumou 1,395 milióna Sk (46 306 €) a 400 000 Sk ( 13 278 €) dalo na vybavenie útulku.

Mesto Košice v spolupráci s charitatívnymi organizáciami pre bezdomovcov zabezpečuje aj hygienickú očistu, zdravotné ošetrovateľstvo a poradenské služby, vydávanie teplých polievok v zimnom období. Za posledné štyri roky mesto vynaložilo na pomoc bezdomovcom 3,865 milióna korún (približne 128 295 €).   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]