magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Thália pripravila festival národnostných divadiel
@ Kultúra -> Divadlo      Nov 18 2008 - 12:32 GMT
(SITA) - Maďarské divadlo Thália v Košiciach pripravilo už V. ročník Divadelného festivalu národov a národností. Ako dnes na tlačovej besede informoval riaditeľ Thálie Peter Kolár, na festivale sa od 24. novembra do 9. decembra uvedú trinásť divadelných predstavení, z toho dve detské. "Aj týmto festivalom chceme prezentovať, že na východe Slovenska panuje medzi tu žijúcimi národmi znášanlivosť. Na festivale vystúpia súbory Rusínov, Poliakov, Čechov, Rómov, Maďarov i Slovákov,“ povedal Kolár.

Festival otvorí domáci súbor Thálie hrou Cyrano z Begeracu v maďarčine, no so slovenskými rýmovanými titulkami, ktoré pripravila prekladateľka a spisovateľka Zuzana Kozsár. Ako uviedol Kolár, návštevníkom Thálie sa v rámci festivalu predstaví pražské divadlo Rokoko s Kauzou Divá Bára, rusínske divadlo A. Duchnoviča z Prešova uvedie hru Princove halušky, Witkieviczovo divadlo z poľského Zakopaného uvedie hru Apendix. Unikátnym bude vystúpenie Slovenského divadla Cervinus Teátrum z maďarského mesta Szarvas, ktoré vstúpi dvakrát – v jeden deň bude predstavenie v slovenčine a v druhý deň v maďarčine. Na festivale nebude chýbať ani jediné rómske divadlo pôsobiace na Slovensku Romathan, ktoré uvedie hudobnú rozprávku o každodennom živote Rómov Than perdal o Roma. Organizátori s otáznikmi očakávajú, s akým ohlasom sa stretne vystúpenie Spišského divadla zo Spišskej Novej Vsi, ktoré uvedenie hru Na mescickym tarhu a ako už názov nasvedčuje, hrať sa bude v spišskom nárečí.

Divákom sa predstaví viacero maďarských divadelných súborov zo Slovenska a Maďarska, ale napríklad aj Divadelná spoločnosť z rumunského mesta Satu Mare, ktoré v maďarčine uvedie hru Beatles naveky.

Festival finančne podporujú Vyšehradský fond, mesto Košice a Košický samosprávny kraj.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]