magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Hodina vedy
@ Aktuálne -> Rôzne      Dec 09 2008 - 08:13 GMT
Najbližšia prednáška sa uksutoční 11.12 o 18.30 hod. v Teledome na Timonovej ulici. Tentokrát na tému vzniku Československej republiky.

Vznik prvej Československej republiky (ČSR) má výrazný podiel na zachovaní národného bytia Slovákov. 28. október 1918 je už 90 rokov vedený ako dátum vzniku Československej republiky. Toto obdobie však sprevádzalo množstvo turbulencií. Slovensko napríklad ešte 30. októbra 1918 nevedelo, čo sa v Prahe udialo a jeho politickí reprezentanti prijali Martinskú deklaráciu, ktorou sa hlásili k spolužitiu s Čechmi, ale bez toho, aby vtedy jednoznačne spomenuli československý štát.

Uhorské (maďarské) vojenské jednotky pritom sledovali budovu Tatrabanky, kde sa Slováci schádzali v podstate k vlastizradnému konaniu. O deň neskôr v Prešove popravili 40 vojakov a dvoch civilistov, ktorí boli obvinení zo vzbury proti Uhorsku. Tieto turbulenté časy pokračovali vyhlásením nezávislej Spišskej republiky 9. decembra 1918 v Kežmarku a 11. decembra 1918 v Košiciach v Mestskom dome vyhlásením Slovenskej ľudovej republiky ako protiváhy Československej republike. A tak sa natíska otázka: Kedy vlastne vznikla Československá republika? a Ako prebiehal proces jej vzniku?

Na prednáške sa pokúsime dať odpoveď na tieto, ale aj na ďalšie otázky o revolučnom roku 1918 a mieste Slovenska a jeho viacnárodného obyvateľstva v ňom.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]