magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Predstavilo sa nové vedenie Technickej univerzity
@ Aktuálne -> Školstvo      Apr 09 2002 - 15:48 GMT
Akademický senát TU dňa 22. mája 2000 zvolil za rektora Technickej univerzity prof. Ing. Juraja Sinaya, DrSc. Tento 16. augusta funkciu prevzal. Pri odovzdávaní dekrétov minister školstva SR Milan Ftáčnik uviedol, že Technickú univerzitu v Košiciach považuje za jeden z hlavných pilierov vysokoškolskej sústavy Slovenska.

Prvú oficiálnu tlačovú besedu s košickými novinármi rektor absolvoval vo štvrtok, 21. 9. 2000, štyri dni pred otvorením školského roku 2000/2001.

Ako uviedol, na miesta prorektorov TU boli menovaní noví ľudia. Konkrétne do funkcie prvého prorektora Dr.h.c. prof. ING. Anton Čižmár, CSc., pre úsek informatiky. Prof. Ing. Karol Flórián, DrSc., pre úsek vedeckých činností a zahraničných stykov, prof. Ing. Dušan Malindžák, CSc., pre úsek rozvoja univerzity a doc. RNDr. Vladimír Penjak, CSc., pre vzdelávacie činnosti.

V rámci prezentácie základných údajov o súčasnom stave TU rektor uviedol, že do 1. ročníkov pre školský rok 2000/2001 bolo prijatých 3236 študentov. Pre porovnanie - v roku 1999, čiže ešte za predchádzajúceho vedenia to bolo 2715 študentov. Pôvodne pre školský rok 2000/2001 bolo síce prijatých 2912 študentov, ale po možnosti navàšenia počtu študentov prijali ďalších 324. I keď táto možnosť, vytvorená Vládou SR, bola okamžite naplnená, prof. Sinay uviedol: "Prostriedky, ktorá vláda uvoľnila, nie sú do dnešného dňa na účte školy."

Pre doplnenie celkového prehľadu: Na TU študuje 11 489 študentov formou denného štúdia a 1366 popri zamestnaní. Z tohoto počtu je 51 študentov zo zahraničia. Na škole pôsobí taktiež 701 interných a externých doktorantov. Pracuje tu 1540 pedagogických pracovníkov, celkovo 1955 zamestnancov . K tomuto počtu sa dopracovali na základe zníženia ich počtu, ku ktorému došlo ešte v minulom roku za bývalého vedenia na základe indícií Ministerstva školstva SR. Pre porovnanie, v roku 1999 ich tu pracovalo asi 2100.

Vedenie TU vysoko hodnotí Koncepciu vysokých škôl pre 21. storočie v SR, pretože tento dokument považuje za záruku vzniku legislatívy, ktorá bude harmonizovať s legislatívou školstva členských štátov Európskej únie.

Hlavné zámery vedenia TU možno roztriediť do troch skupín:

1, Oblasť informatiky a masmediálnych techník v oblasti vyučovania a komunikácie so svetom.

Z každého miesta TU chcú mať napojenie na internet, čo sa týka aj internátov. Plánujú rozšírenie priepustnosti sietí, vytvorenie školskej siete internetových kaviarní a pokračovanie v organizovaní videokonferencií.

2, Vonkajšie vzťahy

TU chce vytvoriť pevné kontakty s priemyselnou a bankovou sférou, sú pripravení podnikať, realizovať odborné školenia v oblasti manažmentu a príjmy využívať v prospech študentov. Pracujú na integrácii ľudí so skúsenosťami v oblasti medzinárodných projektov a chcú využiť ich kontakty s EÚ, aby vznikli akceptovateľné projekty.

Doktoranské práce by mali byť viazané na konkrétne problémy konkrétnych firiem, z čoho by škola mohla získať ďalšie finančné prostreidky. I keď podľa súčasnej legislatívy školy nemôžu podnikať, vedenie TU verí, že sa to očakávaným zákonom zmení.

3, Sociálne podmienky študentov

Do konca roka neplánujú iniciovať zvýšenie poplatkov za ubytovanie v internátoch, pripravujú sa ďalšie projekty pre zlepšenie života na škole.

Je známe, že školstvo je v súčasnosti finančne poddimenzované. Napríklad Technickú univerzitu trápia dlhy v oblasti energií, podiel z vládou sľubovaných 105 miliónov na oddåženie školstva, zatiaľ neobdržala. Dlh školy je vo výške 7 miliónov, od vlády mali získať 3,9 milióna. Rozpočet TU na kalendárny rok je 400 miliónov Sk. Ide viacmenej o financie, z ktorých nie je možné zabezpečiť požadované moderné technické zabezpečenie odborných laboratórií. Tu by každá katedra potrebovala podporu v minimálnej výške 5 miliónov Sk. Na skvalitnenie procesu výučby podľa požiadaviek súčasnej techniky by vláda musela uvoľniťnie 105 miliónov, ale minimálne 5 miliárd Sk, čo však v súčasnej situácii ťažko predpokladať.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]