magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Dome umenia zaznie Gershwinova Rapshody in blue
@ Kultúra -> Koncerty      Feb 10 2009 - 13:26 GMT
(SITA) - Košičania majú 12. februára jedinečnú možnosť vychutnať si jedinečný koncert Petra Janù spieva Gershwina s orchestrom Štátnej filharmónie Košice (ŠFK). Ako agentúru SITA informovala dramaturgička ŠFK Mária Kornúciková, stálica českej populárnej hudby zaspieva aj slávnu Rapshody in blue, ako aj zmes najslávnejších melódií z muzikálu West Side Story.

George Gershwin pochádzal z chudobnej židovskej rodiny ruských prisťahovalcov. Hudbu študoval len súkromne, záujem o ňu prejavil pri kúpe klavíra pre jeho staršieho brata Iru. Mladý Gershwin krátko navštevoval obchodnú školu, od roku 1913 pôsobil ako prehrávač na piano v Remickovom nakladateľstve.


V r. 1916 bola jedna z jeho piesní prijatá do show na Broadwayi. So starším bratom Irom vytvorili nerozlučiteľnú dvojicu: Georg písal hudbu, Ira texty. Práca pre broadwayské hudobné a revuálne divadlá sa stala v nasledujúcich rokoch ťažiskom skladateľovej tvorivej činnosti a Gershwin sa veľmi skoro zaradil medzi najvyhľadávanejších autorov. Celkom zložil hudbu k 23 hudobným komédiám a muzikálom uvádzaným v New Yorku, ďalšie dve boli určené pre Londýn. V roku 1924 sa uskutočnila v newyorskej Aeolian Hall pamätná premiéra slávnej Rhapsody in blue s orchestrom Paula Whitemana a sólom Gershwina. Od 30. rokov sa orientoval na hudobno dramatické diela závažnejšieho, obvykle satiricky zameraného obsahu, ktoré sú priraďované do kategórie muzikálov. Od novembra 1933 strávil viac než rok intenzívnou prácou na svojom kľúčovom javiskom diele - opere z černošského prostredia Porgy a Bess. Premiéra diela, označeného ako „americká ľudová opera“, sa uskutočnila v roku 1935. Niekoľko z jej árií prešlo aj do štandardného repertoáru populárnej hudby a džezu. O Gershwinove broadwayské muzikály a komédie mali záujem i filmári.
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]