magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Režisér, šesťnásobný otec, najlepšie vie, čo deti potrebujú: Bábkové divadlo uvádza "Palčeka" a "Vykresanka" - rozprávky o plánovanom rodičovstve
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 10 2002 - 10:39 GMT
V Košiciach je to tak, že v septembri, po dvojmesačných prázdninách, sa vždy roztrhne vrece s javiskovými predstaveniami. Okrem premiéry v Štúdiu Štátneho divadla si pre najmenšieho diváka na dnešný večer /28. septembra 2001/ pripravilo čosi aj Bábkové divadlo /BD/. Premiéru dvoch inscenácií s rovnakým podtitulom Rozprávka o plánovanom rodičovstve - "Palček" a "Vykresanko". Režisér a scénograf v jednej osobe Karel Vostárek, na ktorého spoluprácu sa mimochodom BD teší už niekoľko rokov, k podtitulu hovorí: "Je myslený skutočne vážne. Základná vec, na ktorej stojí spoločnosť, je aj podľa mňa vzťah muža a ženy. A nemyslím si, že je priskoro hrať pre deti o vnímaní partnerského vzťahu. Ani prineskoro pre rodičov, ktorí prídu do divadla s deťmi. Mať deti totiž znamená sám seba vychovávať."

Režirér vychádza z vlastnej skúsenosti. Sám má šesť ratolestí. "Dieťa je dar, za ktorý je rodič zodpovedný, nie vlastníctvo, ktoré treba iba leštiť, obliekať, aby sa páčilo ostatným. Lebo, ako hovorí "Vykresanko", také dieťa nakoniec zje všetko, i vlastných rodičov. Témy o rodičovstve sú veľmi vážne, a práve preto sme sa rozhodli podať ich humornou cestou. Človek sa totiž potrebuje na seba pozrieť s odstupom, inak mu zvoní v hlave..." Toľko režisér.

Hudbu, ktorá je síce doprovodná, ale na jej tepe je postavená celá vec, zložil Norbert Bodnár. Samozrejme, pre diváka je najdôležitejší herec, ktorý tentokrát nebude pracovať s bábkami či marionetami, ale bude oživovať bežné predmety v domácnosti. Na javisku teda ožije vareška, stôl, stolička... Takže rodičia alebo aj deti sa môžu dnes večer kadečomu priučiť. Pre hercov je to takisto nová skúsenosť a vraj veľmi príjemná, zaujímavá a hravá. Takže nech sú pre vás tieto informácie na dnešnú /19. hod./ i nedeľnú /14,30. hod./ premiéru peknou pozvánkou na inscenácie o plánovanom rodičovstve bezdetných rodičov, ktorí by dali všetko zato, len aby mali dieťatko. Hrať budú: Tatiana Tomašiaková, Miroslav Kolbašský alebo Eva Ryšáková a Peter Orgován.

(28.9.2001)
¼udmila Paňáková
Foto: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]