magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Univerzita veterinárskeho lekárstva získala akreditáciu
@ Aktuálne -> Školstvo      Mar 05 2009 - 15:07 GMT
(SITA) – Ako prvá na Slovensku bola Univerzita veterinárskeho lekárstva (UVL) v Košiciach po splnení náročných komplexných akreditačných podmienok zaradená medzi univerzity. Podpredseda vlády a minister školstva Ján Mikolaj dnes na slávnostnom zasadaní Vedeckej rady UVL rozšírenej o členov akademickej obce odovzdal akreditačný list rektorovi, profesorovi Emilovi Pilipčincovi.

Mikolaj vo svojom príhovore zdôraznil, že UVL absolvovala v priebehu posledných dvoch rokov už druhé akreditačné konanie s vynikajúcim výsledkom. Ocenil, že škola má aj medzinárodne platnú evalváciu EÚ a rozvinutú úzku spoluprácu so zahraničnými pracoviskami a školami. Doložil, že škola získala aj akreditáciu všetkých svojich študijných programov, vrátane farmácie.

Ako povedal rektor Pilipčinec, pre univerzitu je udelenie akreditácie o to cennejšie, že tento rok si pripomína šesťdesiate výročie svojho vzniku. UVL je jediná svojho druhu na Slovensku. „Udelenie akreditácie je veľkým úspechom a potvrdením, že rozvíjame dielo, ktoré začali naši predchodcovia a vytvárame dobré predpoklady pre rozvoj univerzity aj na ďalšie desaťročia,“ povedal pre agentúru SITA rektor Pilipčinec.

Vzhľadom na to, že univerzita má medzinárodnú evalváciu v zmysle Smernice EÚ, jej diplom platí vo všetkých krajinách EÚ. Aj preto tu študuje až okolo 15 percent zahraničných študentov z celkového počtu 1 600 študentov, pričom najviac zahraničných študentov absolvuje štúdium veterinárne lekárstvo. Ako uviedol rektor, záujem o štúdium na tejto škole vzrástol, keď pred tromi rokmi akreditovali nový študijný magisterský program - farmácia. Doložil však, že ide o regulované štúdium, preto ročne neprijímajú viac ako 120 študentov na program veterinárne lekárstvo, do 40 študentov na hygienu potravín a 120 študentov na farmáciu.

V rozhovore s novinármi Mikolaj uviedol, že komplexnou akreditáciou musia prejsť všetky verejné školy a potom aj súkromné. „Kritériá komplexnej akreditácie sú veľmi náročné, nastavili sme medzinárodné štandardy, takže medzi univerzity budú zaradené len tie vysoké školy, ktoré dosahujú európsku úroveň,“ povedal Mikolaj a dodal, že ktorá škola neprejde a v ročnej lehote nesplní podmienky dané akreditačnou komisiou, bude preradená na nižší typ. Minister očakáva, že kritériá splní o niečo viac ako tretina zo súčasného počtu vysokých škôl.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]