magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ŠD uvedie v premiére jedinečný romantický balet Giselle
@ Kultúra -> Divadlo      Mar 11 2009 - 17:48 GMT
(SITA) – Premiéru romantického baletného predstavenia Giselle uvedie v piatok 13. marca balet Štátneho divadla Košice. Ako dnes na tlačovej besede uviedol umelecký šéf baletu Ondrej Šoth, po Labuťom jazere a Luskáčikovi siahol tentoraz po jednom z vrcholov romantického baletu. Pokračuje vo svojom novátorskom prístupe, keď k hudbe a tancu pridáva aj umelecký film, nielen svetelné efekty. „Myslím, že toto predstavenie je ešte lepšie ako Labutie jazero. Prvé dejstvo sme posunuli z klasického baletu viac do folklórnej roviny, na rozdiel od druhého dejstva, kde dominuje romantický a imaginárny svet,“ povedal Šoth a doložil, že aj tu sa museli prispôsobiť malému košickému divadlu. Podľa Šotha tanečníci tu predvedú svoje majstrovstvo a pre divákov sa tento titul stane skutočnou pastvou pre oči i ducha.

Giselle nesie v sebe možnosť predstaviť dve úplne rozdielne prostredia – vidiecke prostredie a romantický svet víl. Slovanskosť, ktorá je v pôvodnom librete prítomná nielen motívom víl, ale tiež v jeho výtvarných a inscenačných prvkoch, inšpirovala Šotha k spolupráci s najvýznamnejším slovenským folkloristom, choreografom a tanečníkom Jurajom Kubánkom - prvé dejstvo sa odohráva vo vidieckom, vinohradníckom prostredí s folklórnymi prvkami.

Majster Kubánka na tlačovej besede povedal, že chvíľu uvažoval o ponuke, kým ju prijal. „Košický balet je na vysokej interpretačnej a profesionálnej úrovni, a tak nebol veľký rozdiel medzi prácou s baletným súborom a folklórnymi tanečníkmi. Ako prezradil Šoth, s Kubánkom bude spolupracovať aj na dvoch ďalších pripravovaných novátorských projektoch – inscenáciách baletu M. R. Štefánik a Jánošík.

Košické divadlo uvedie Giselle už štvrtýkrát vo svojej histórii. Ide o romantický príbeh na námety Henrich Heineho, hovoriaci o úprimnej láske mladej vidieckej dievčiny Giselle a k vojvodovi Albertovi, ktorý jej sľubuje vernú lásku, hoci je zasnúbený s inou ženou. Giselle si z nešťastnej lásky siahne na život. Keď chcú víly v lese – premenené ohrdnuté snúbenice – Alberta utancovať na smrť, Giselle ako víla ho zachráni. Autorom hudby je Adolphe Adam.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]