magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Matka dostala 20 mesiacov za neúmyselne bodnutie syna
@ Aktuálne -> Polícia      Mar 11 2009 - 17:59 GMT
(SITA) - Okresný súd Košice I dnes na dvadsať mesiacov väzenia odsúdil 27-ročnú Blanku Mackovú z Košíc za ublíženie na zdraví z nedbanlivosti. Udalosť sa stala v máji 2008, keď žena v afekte pri prudkom otočení sa pichla kuchynským nožom do hrudníka štvorročného syna, ktorý okolo nej behal. Spôsobila mu závažné zranenia, pre ktoré chlapcovi museli odstrániť slezinu. K smrti chlapčeka nedošlo len vďaka rýchlej odbornej lekárskej pomoci. O verdikte informovala hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová.

Ženu pôvodne obžalovali z pokusu o vraždu a hrozilo jej najmenej 20 rokov väzenia. Podľa súdu sa však preukázalo, že syna bodla neúmyselne. K záveru, že išlo o ublíženie na zdraví z nedbanlivosti dospel na konci súdneho pojednávania aj prokurátor, ktorý to uviedol v záverečnej reči a tiež obhajca obžalovanej.

Pri rozhodovaní o výške trestu súd prihliadal na niekoľko poľahčujúcich okolností. „Skutok spáchala v silnom citovom rozrušení, ktorého podstatou je podľa znalcov duševná porucha obžalovanej, pričom jej intelekt hraničí s ľahkou mentálnou retardáciou. Súd vzal do úvahy aj tiesnivé rodinné pomery hraničiace s biedou a tiež stratu druhého dieťaťa, o ktoré prišla pri požiari chatky, kde žila a sama vychovávala dve deti,“ vymenovala Gálová.

Súd jej nariadil aj ochranné psychiatrické liečenie ambulantnou formou a zaviazal ju, aby zdravotnej poisťovni nahradila škodu v sume 9 892 eur.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]