magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Strom pre dušu
@ Kultúra -> Výstavy      Mar 23 2009 - 11:11 GMT

Cesty priaznivcov fotografie a poézie smerujú v týchto dňoch do košickej FotoGalérie NOVA, sídliacej vo Verejnej knižnici Jána Bocatia na Hlavnej 48, ktorá do 3.apríla „hostí, výstavu Strom pre dušu. Mnohí z nich sa iste zúčastnia aj na krste rovnomennej knižky, ktorý sa uskutoční v stredu 25. marca o 16,30 hod. Podujatie sa koná v rámci Týždňa slovenských knižníc 2009.

Výstava Strom pre dušu, rovnako, ako aj útla rovnomenná knižka, je netradičným dielom dvoch košických autoriek – sestier. Fotografie ¼ubice Kremeňovej a básne Jany Kašparovej, skåbené v jednoliaty celok, vytvárajú zaujímavé a podmaňujúce predstavenie.
Svojim dielom chcú autorky osláviť strom, ako jedinečnú existenciu, osláviť prírodu, ktorá je domovom jemu, ale aj nám – ľuďom. Chcú zároveň vykričať bolesť stromu, jeho plač a utrpenie, ktoré sa zrkadlí v krutých počinoch ľudí, v čisto komerčných snahách a honbách za ekonomickými ziskami. Chcú poukázať na alarmujúci stav životného prostredia na našej planéte.

¼ubica Kremeňová (1961) svoje fotografické prvotiny vytvorila v 13-rokoch, dnes patrí medzi uznávané a úspešné fotografky. V roku 2000 sa stala členkou košického Fotoklubu NOVA, a o dva roky neskôr aj Zväzu slovenských fotografov. Od roku 2007 je registrovaná Slovenskom centre fotografického umenia.
Svojimi prácami sa zúčastnila mnohých fotografických súťaží a výstav na Slovensku, ale aj v zahraničí (Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Francúzsko), na ktorých získala viacero predných ocenení. Medzi posledné patria Bronzová medaila FIAP na medzinárodnom salóne Digital Photo Contest 2008 (Francúzsko), či Hlavná cena z krajskej súťaže AMFO 2008. O jej tvorivej aktivite svedči aj niekoľko individuálnych výstavy v Košiciach, Starej ¼ubovni a v poľskom Krosne.
¼ubica fotografuje všetko, čo je pekné, čo prináša pohladenie duši a oku. Hlavne krajinu, prírodu, stromy, ale aj architektúru a rôzne detaily a štruktúry. Vo svojej tvorbe zachytáva hru svetla a tieňa, paradoxy, konfrontácie, súvislosti, tušenie prítomnosti človeka s jeho neúplným zobrazením.

Jana Kašparová (1964) sa literárnej tvorbe začala venovať v čase štúdií na strednej škole, ale až v období posledných rokov jej poetické dielka opustili strážený archív svojej intimity a dostali sa na verejnosť.

V súčasnosti sa aktívne zúčastňuje viacerých literárnych súťaží na Slovensku, jej diela sa objavujú aj v zborníkoch týchto súťaží. Je držiteľkou viacerých ocenení, najmä zo súťaží Gerbócová literárna Snina a Florinová Jar.

Pre svoju poéziu vyberá pointy z každodenného života, nevyhýba sa ani ich krutosti, ale rovnako je aj lyrická a nežná. Vyjadruje najvnútornejšie pocity, ktoré môžu človekom lomcovať, ale i naoko jednoduché pravdy života zhutnené v metafore a umeleckom obraze. Spolu s lyrikou snaží sa vložiť do svojich prác aj zdravo ironický odstup od reality.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]