magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mimoriadny zážitok ponúka premiéra Médey
@ Kultúra -> Divadlo      Mar 25 2009 - 15:15 GMT
(SITA) – Mimoriadny zážitok si môže divák odniesť v piatok z premiéry najhrávanejšieho titulu antickej tragédie Médea, ktorú uvedie činohra Štátneho divadla Košice na Malej scéne.
„Inscenácia určite zaujme nielen náročného diváka, ale verím, že svojím stvárnením aj mladých ľudí,“ povedal dnes na tlačovej besede v Košiciach umelecký šéf činohry Jozef Úradník.

Podľa jeho vyjadrenia hosťujúci režisér Michal Vjadička a košickí herci urobili vynikajúce predstavenie, ktoré že si všimnú aj divadelní odborníci. Boli by radi, keby Medea mohla byť nominovaná aj na divadelné Dosky. Hlavnú rolu stvárnila herečka Dana Košická, originálnu hudbu napísal Marián Čekovský.

„Teraz som rád, že som mal možnosť podieľať sa na hudobnom dotvorení tohto dramatického diela. Hudba nie je klasická, antická, a hoci som použil moderné nástroje, má tak trocha archaický nádych. Verím, že pomáha dotvárať atmosféru predstavenia a hercom pre kreovaní postáv,“ povedal Čekovský pre agentúru SITA.

Pre režiséra Vajdičku nie je práca s košickými hercami nijakou novinkou a ako povedal, aj teraz sa mu s nimi spolupracovalo veľmi dobre. „Hlavne s predstaviteľkou hlavnej úlohy Danou Košickou, ktorá sa dokázala emocionálne otvoriť a dovolila mi pracovať spolu s ňou na kreovaní tejto náročnej postavy, čo nie každý herec dokáže,“ povedal Vajdička. Doložil, že príbeh trošku posunuli a nehrajú ho ako príbeh Medey, ktorá sa rozhodla kruto pomstiť mužovi – zradcovi, kvôli ktorému zradila svoju rodinu, vlasť a obetovala mu všetko.

„Snažíme sa o ponor do myšlienkového sveta a duše ženy, ktorá sa rozhodne pre absolútne krutý čin pomsty – vraždu detí, pričom však načrtávame aj samotný príbeh, takže tomu porozumie aj divák, ktorý nepozná túto grécku báj,“ povedal Vajdička.

Ako pre agentúru SITA uviedol Úradník, s hrou v máji vystúpia počas hosťovania v Bratislave a uviesť ju chcú aj na martinskom divadelnom festivale.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]